De Gids Duitsland

Wat we mee naar huis nemen na een vakantie in Duitsland

Op vakantie zijn supermarkten minstens zo geliefd als kerken. En hoe groter hoe beter. Wat nemen we mee terug naar huis? Vandaag: Duitsland bierland, apfelschorleland en worstland.

Schupfnudeln.

Hausmachersenf 

Hans van Reeuwijk: ‘Wij brengen steeds zoete Beierse mosterd (Hausmachersenf) mee, aanvankelijk voor onszelf maar inmiddels ook voor familie en bekenden. De
beste zoete mosterd is die van Händlmaier.’

Worst 

Jip Hagen: ‘Hausmacher Leberwurst in blik of pot, lekker grof van structuur en bijzonder smakelijk. Heleen Scheele: ‘Münchner Weisswurst, uit de koeling, maar zelfs de ingeblikte is lekker.’ Michel Verbeek: ‘Nürnberger Rostbratwurste, varkensvlees zo groot als een pink, gekruid met oregano. En Rügenwalder Teewurst, smeerworst van mager varkens- en rundvlees en koud gerookt spek gekruid met kardemom, gember en honing.’ 

Mergbolletjes 

Michel Verbeek: ‘Voor in de soep: blikjes mergbolletjes (Markklößchen). In het schap met soepen en ingrediënten is overigens nog veel meer wonderlijks & heerlijks te vinden.’

Boodschappenlijstjes

De Volkskrant maakt boodschappenlijstjes en doet een beroep op medeliefhebbers van de grotere buitenlandse supermarkt: wat móét je meenemen? Er is nog één land over. Stuur uw Amerikaanse supermarkttips naar g.heesakkers@volkskrant.nl

Knödel 

Michel Verbeek: ‘Allerlei soorten Knödel, deegballetjes. Blikjes Leberknödelsuppe en pakjes Kartoffel- en Speckknödel van het merk Pfanni.’

Diepvriespizza 

Pizza.

Marcel Havelaar: ‘Die Ofenfrische van Dr. Oetker is niet in Nederland te koop. Het bijzondere zit ’m in de bodem, gemaakt van rauw brooddeeg. De enige diepvriespizza die net zo goed is als de versgemaakte.’

Haring 

Wilma Eelman: ‘Haring in mierikswortelsaus uit blik, afkomstig van bedrijven langs de Oostzee. Ondanks de scherpte van de mierikswortel smaakt die romig, terwijl de haring zachter van smaak is en veel minder zuur dan de Hollandse zure haring.’

Augurken

Bärlauch gurken.

Wilma Eelman: ‘Spreewalder Gurken, ingelegde augurken, stevig en goed gekruid.’ Ger Klein Hesselink: ‘Bärlauch Gurken van Kühne. Bärlauch is wilde knoflook
en maakt de augurken wat pittiger van smaak dan gebruikelijk.’ Hymke de Vries: Senfgurken. Maakt niet uit welk merk. Altijd lekker.’

Mierikswortel 

Hymke de Vries: ‘Nooit terug naar huis zonder een tube Sahne Meerrettich, zijdezachte mierikswortel voor bij gerookte vis.’

Mayonaise 

Noortje Bakker: ‘Als we in Duitsland zijn – en dat is bijna elke zomer – kopen
we altijd als eerste een paar potten of tubes overheerlijke mayonaise van het
Zwitserse merk Thomy.’

Schwäbische Eierspätzle 

Noortje Bakker: ‘Bij een bratwurst of schnitzel smaakt Schwäbische Eierspätzle (deegslierten) uitzonderlijk goed in plaats van friet.’

Alchoholvrij 

Noortje Bakker: ‘Veltins Fassbrause, een alcoholvrij biertje in de smaken Zitrone, Holunder en Apfelkrautern. Sehr erfrischend!’

Handcrème 

Florena.

‘Florena handcrème is spotgoedkoop (1 euro) en trekt snel in. Is in verschillende geuren verkrijgbaar, zoals druivenpit, kamille of olijfolie.’

Schupfnudeln 

Lena Lappa: ‘Van het merk Bürger. Schupfnudeln (ook ‘Bubenspitzle’
genoemd, omdat ze op piemeltjes lijken) zijn een soort gnocchi, bak ze in een
pan met spek en ei, of zoet met boter, maanzaad en appelmoes.’

Appelwijn 

Appelwijn.

Lena Lappa: ‘Mijn studentenleven kon niet zonder Frankfurter Äpfelwein van Possman, een soort cider die je puur of gespritzt drinkt.’

Pflaumenmus 

Anne Pek: ‘Aachener Pflümli is Pflaumenmus, een jam van pruimen die op smaak
gemaakt is met specerijen uit de speculaaskruidenhoek. Superlekker op een ovenvers Brötchen met echte roomboter.’

Hero Älpler Rösti 

Ant Tijssen: ‘Dit gaat altijd mee als we in Zwitserland of Zuid-Duitsland zijn. Makkelijk te bereiden op de camping en erg lekker! Het hele schap nemen we mee terug voor vakantiegevoel in de winter in Nederland.’

Gemahlen haselnusskerne 

Bep Valkenier: ‘Van supermarkt Rewe, 100 gram voor 2 euro is goedkoop, en super voor heerlijke taarten.’ 

Boodschappen doen in Duitsland volgens Volkskrant-correspondent Sterre Lindhout:

‘Edeka en Rewe zijn in grootte en assortiment vergelijkbaar met Nederlandse supermarkten. Bij giganten als Real en Kaufland verkopen ze naast levensmiddelen ook tuinmeubilair en lelijke pyjama’s. En dan heb je de beroemde discounters Lidl, Aldi en Netto – in die laatste word ik altijd bevangen door Weltschmerz, vanwege de vele daklozen met flesjes bier en statiegeldbonnetjes in de rij voor de kassa. Overigens geldt voor alle Duitse supermarkten dat de prijzen er gemiddeld lager liggen dan in Nederland.’

Plus

‘De bakkerij vol welriekende zuurdesembroden. Duits brood beschimmelt nooit. Dat voordeel verandert na verloop van tijd in een nadeel, want het brood wordt wel steenhard.’

Min

‘Het segment ‘exotisch’ is ondervertegenwoordigd en duur. Voor producten van buiten Europa kun je nog steeds beter naar een Turkse of Chinese winkel.’

Geheimtip

‘Rabarber is een soort nationale obsessie. Niet zonder reden, want rabarberlimonade is ideaal om een hittegolf mee door te komen. In de Berlijnse clubscene mixen ze het graag met wodka. Ook aanbevolen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.