De GidsLezersdilemma

Wat moet ik met mijn moeders rechtse praatjes?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Mijn moeder leest op internet enkel rechts georiënteerde artikelen. Ze is pro-Trump, ontkent klimaatverandering, hekelt buitenlanders en vindt dat kanker te genezen is door gezond te eten. Ze woont in een dorp, kent zelf geen buitenlanders en bespreekt haar ideeën met iedereen, ook met mij. Een discussie aangaan werkt niet, want ik ‘ben toch te jong om het te snappen’. Dit creëert bij mij een afkeer jegens mijn moeder. Ik ben bang dat dit onze relatie schaadt. Ook weet ik dat mijn vriend haar ideeën niet waardeert, wat voor spanningen zorgt. Daarbij wil ik niet dat ze dit soort dingen aan mijn toekomstige kinderen oplegt. Wat kan ik doen?

Vrouw (20), naam bij de redactie bekend

Maak je geen zorgen

Niets. Doe vooral ook geen enkele poging haar op andere gedachten te brengen. We leven per slot van rekening in een vrij land. Je kunt natuurlijk proberen te vermijden om met haar over haar lievelingsonderwerpen in discussie te raken. Maar je kunt haar rechts-rabiate uitingen ook gebruiken om je op gezette tijden te realiseren waar je zelf op tegen bent. Dat helpt jou en je vriend om scherp te blijven. Trouwens, het is natuurlijk behoorlijk ver op de zaken vooruit lopen, maar de kans dat jouw toekomstige kinderen hetzelfde gedachtegoed gaan aanhangen als je moeder lijkt me vrijwel uitgesloten.

Henk Schell (71), Bennebroek

Stel de juiste vragen

Een discussie roept defensiviteit op en werkt averechts. Overtuig haar door vragen te stellen die haar leren zorgvuldiger na te denken. Welke feiten vertrouw je? Waarom? Hoe kom je tot die conclusie? Dit vereist oprechte nieuwsgierigheid, want zelfs de juiste vragen roepen defensiviteit op als je ze stelt met afkeer. Verbeter daarom eerst de relatie door te vragen naar haar wensen en drijfveren: betekent pro-Trump dat ze politieke daadkracht wenst? Hekelt ze buitenlanders omdat ze dankbaarheid wenst? Wenst ze controle over gezondheid door gezond te eten? Zo verbind je met het mens achter het idee. 

Mark Marijnissen (30), Nijmegen 

Confronteer haar

Confronteer haar met haar gedrag. Hoewel mijn moeder vaak  niet mijn keuzes kon waarderen hou ik van haar. Ze gaf mij ongevraagd regelmatig haar mening en stelde nooit vragen. Soms maakte ze opmerkingen waar ik nog dagen mee worstelde. Toen ze ongevraagd weer eens een opmerking maakte die me raakte zei ik: ‘lieve mam, als je iets niet begrijpt vind ik het fijn als je een vraag stelt zodat ik kan reageren. Als je alleen op deze manier opmerkingen maakt moet  je weten dat ik er niets mee kan en er soms nog dagen  last van heb. Als dat de bedoeling is moet je er mee doorgaan, maar dat kan ik me niet voorstellen.’ Daarna werd het beter...

Harry Brouwer (65), Winschoten

Debat is goed

Zou je het dilemma niet moeten omkeren? Wat moet jouw moeder met een blijkbaar betweterige linkse dochter? Zie het daarom liever als een kans voor beide partijen om met iemand, die zich buiten de eigen ideologisch gekleurde bubbel bevindt, van gedachten te wisselen over fundamentele maatschappelijke vraagstukken. Zelf kom ik uit een familie waarin de politieke voorkeuren wisselen van SP en Partij voor de Dieren tot PVV en Forum voor Democratie. Ik kan u verzekeren dat dit dikwijls tot verhitte politieke debatten leidt, die ons scherp houden en waar we dan ook doorgaans na afloop met bijzonder veel genoegen op terugkijken!

Luke Mokereow (51), Leiden

Onderzoek samen haar beweringen

Als de opvattingen van uw moeder in beton gegoten zijn, zal ze zich niet door u persoonlijk laten overtuigen. Op politiek gebied zou ik de verschillen laten voor wat ze zijn; u kunt besluiten dit onderwerp te vermijden. Voor rabiate pseudowetenschappelijke nonsens bestaat een prima antidotum. Neem uw moeder regelmatig mee naar een museum, een laagdrempelige lezing of kijk samen een documentaire. Ten overstaan van evident bewijs zal uw moeder toch moeten inbinden. Doet ze dit niet, dan ontkent ze de zon en kunt u uitleggen niet langer serieus op haar uitspraken in te gaan. Beperk u in dat geval tot trivia: het weer, lekker eten of televisieprogramma’s. 

Remy Balistreri (28), Dordrecht 

Praat over andere onderwerpen

In het Engels hebben ze daar een goede uitdrukking voor: ‘to agree to disagree’. Over politiek, buitenlanders en klimaat zullen jullie het nooit eens worden, dus neem gezamenlijk het besluit het daarover maar niet meer te hebben. Dan blijft er hopelijk genoeg over om over te praten, zoals familie en persoonlijk welzijn, want het is wel je moeder. En wat die toekomstige kinderen betreft, die zien jou iedere dag en jouw moeder misschien een paar uurtjes per week. Wie denk je dat de meeste invloed zal hebben?

Marlies Jansen (54), Oegstgeest

Over twee weken: man laat overal in huis de lichten aan

Sinds acht jaar woon ik naar volle tevredenheid op een tamelijk klein oppervlak (50m2) samen met een leuke man. Dat gaat prima, maar er is één ding waar ik niet aan kan wennen: hij laat voortdurend overal alle lichten aan. Zit hij allang niet meer op de wc: licht is nog aan. Is hij aan het koken: licht in zijn werkkamer en de gang is aan. Ik kom regelmatig thuis in een huis dat baadt in het licht, met de man geconcentreerd achter zijn computer, zich totaal niet bewust van al die zinloze verlichting. Hoe krijg ik hem zover dat hij het licht in niet-gebruikte ruimtes in huis gewoon uit laat of uit doet?

Vrouw (56), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 1 april 2019 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een ­dilemma en wilt u zelf advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden