WeekendreceptJackfruit

Wat maakt Yvette van de nieuwste culinaire hit? De hartige jackfruit?

Tacos met pulled sriracha jackfruit.Beeld Yvette van Boven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. 

Vorige week viel ik u lastig met mijn relaas over jackfruit. Maar wat voor vrucht het nou precies is heeft u nog van mij te goed. Jackfruit is een enorme peervormige vrucht (het gewicht varieert van 5 tot 40 kilo) met een bobbelige, groene dinosaurushuid. Hij groeit aan bomen in, met name, Thailand.

In Nederland koopt u rijpe verse jackfruit bij de Aziatische winkel, vaak al gepeld en in glanzende stukken. Spetterend knalgeel zijn ze en hebben de vorm van tekenfilmspookjes.

Beeld Yvette van boven

Dat is dus de rijpe, zoete jackfruit. De vrucht wordt ook in reepjes op siroop in blik verkocht. Maar dat wist u allemaal al, want vorige week maakten we daar een nagerecht mee. De nieuwe culinaire hit is dus niet die zoete, maar de jonge hártige jackfruit, uit blik. Die is nu zo populair omdat het een vlezige structuur heeft, maar nauwelijks smaak. Het smaakt een beetje zoals, ja wat zal ik zeggen, kipfilet of tofu maar ook een beetje zoals artisjokken uit blik. Dit betekent dat u mooi zelf elke smaak kunt toevoegen die u wilt. 

Goed nieuws dus voor de mens die beestloos eet en geen fabrieksvleesvervanger in z’n lijf wil.  De stukken jackfruit nemen elke smaak gemakkelijk op. Een beetje een stevige marinade ligt dus voor de hand. Ik vind online recepten voor jackfruit rendang, jackfruit currys, jackfruit met hoisinsaus op zachte gestoomde Chineese broodjes of bijvoorbeeld pita’s met jackfruit gyros.

Het heeft een prettige bite en de blikken zijn in veel supermarkten te koop. Perfect voer dus voor een vleesloze avond. Let’s go.

Beeld Yvette van Boven

Er is net een leuk, nieuw jackfruit kookboek verschenen, geschreven door Jessica Lek, uitgeverij Good Cook 

Pulled ‘sriracha’ jackfruit taco’s

Genoeg voor 4 vegans (of voor 8)

2 blikken jonge jackfruit (à 350g FairTrade merk, te koop bij AH, Deen en Spar bijv.)

1 rode ui, gesnipperd

3 eetl. zonnebloemolie

3 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetl. gerookt paprikapoeder

1 eetl. komijnpoeder

3 eetl. tomatenpuree (klein blikje)

50-100 ml sriracha, naar smaak dus

3 eetl. bruine suiker

zeezout

en verder

tortilla’s voor 4 personen

2 rode uien, in ringen

½ theel. zout

4 eetl. azijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het jackfruit uitlekken in een zeef. Leg de stukken op een snijplank en trek ze met 2 vorken uit elkaar zodat het op grof draadjesvlees lijkt. 

Fruit de ui in de olie op middelhoog vuur tot ze zachter wordt, voeg de knoflook en de specerijen toe en roerbak even mee. Roer de tomatenpuree erdoor, bak kort uit tot het zoet gaat ruiken en roer er dan zoveel sriracha door als u aankunt. Proef maar even tussendoor. Breng op smaak met wat zout en suiker voor de balans en smaak. Het goedje in de pan moet eruitzien als dikke barbecuesaus. Meng de stukjes jackfruit erdoor.

Lepel de pikante jackfruit uit de pan en smeer in een dunne laag uit op een met bakpapier beklede bakplaat.

Rooster de jackfruit een minuut of 20 tot het wat droger is. Leg intussen de ringen rode ui in het azijn met zout en voeg een klein scheutje water toe zodat alles onder staat.

Warm de tortilla’s op in een droge koekenpan en vul ze met een schepje pulled jackfruit. Verdeel de zure uitjes erover. Lekker met avocado, uitgebakken zwarte bonen met komijn en/of geroosterde mais. 

Curry van jackfruit met kousebandBeeld Yvette van Boven

Opmaakgerecht: pulled sriracha jackfruit curry met kouseband

voor 4

de helft van de portie jackfruit van gister

1 blik kokosmelk

500 gram kouseband, schoon en in stukken van 6 cm

4 eetl. gebakken indische uitjes

voor erbij

gekookte (zilvervlies-) rijst

Warm de jackfruit van het eerdere recept met de inhoud van het blik kokosmelk op in een steelpan. Giet er zeg een half blikje water bij en breng aan de kook. Voeg de kouseband toe en laat de curry op lager vuur sudderen tot de kouseband beetgaar is. Wordt het te droog dan voegt u nog wat extra water toe. Dien op met dampende rijst en bestrooid met gebakken uitjes voor de crunch.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden