Wat in Roermond wordt geserveerd in de 'by Ron Blaauw' Bistrobar is een middelmatige kopie van het origineel

Recensent Mac van Dinther eet bij Bistrobar 'by Ron Blaauw' XO in Roermond.

Roermond, Bistrobar XO.Beeld Els Zweerink

Wat doen we in Roermond?

De griep is nog niet weg of een nieuw virus dient zich al aan, nu in de horeca: de verbistrobarisering van het Nederlandse eetwezen. Het begon met Ron Blaauws Gastrobar in Amsterdam. Die is druk bezig met zijn formule Nederland te veroveren. In Nijmegen, Haarlem en Voorburg zijn al filialen 'by Ron Blaauw' geopend. Roermond heeft er nu ook een: Bistrobar XO.

Zitten ze in Roermond op Ron Blaauw te wachten?

Blijkbaar. Zijn naam staat groot op de gevel, als de aankondiging van een filmpremière. Binnen duikt de Amsterdamse chef op met een dubbelportret aan de muur in een interieur dat warme tinten als roze en bruin afwisselt met blingbling van koper en goud. XO staat voor kisses & hugs, zegt onze serveerster.

Weer wat geleerd. Wat eten we?

De formule is beproefd: hapjes van het maatje tussengerecht die samen een maaltijd maken. Blaauw levert de recepten, die worden ter plekke uitgevoerd. De binnenkomer is nog wel aardig: stevige mootjes gravad lax (ingelegde zalm) bedekt met schijfjes zoetzure komkommer, als doorzichtige groene schubben. De dressing van karnemelk met groene kruidenolie is lichtzuur, al slaat de balans op het bord iets te veel door naar zoet.

De groentengang is bloemkool, gebakken in gebrande boter, een gerecht dat we de recentelijk in verschillende varianten zijn tegengekomen. Dit is niet de beste. Of je moet gek zijn op bloemkool, want dat is het vooral, met een beetje uitgelekte yoghurt en nog minder amandelen die qua smaak nauwelijks iets teweegbrengen. We durven niet te beweren dat we hem bij moeder thuis (met kaassaus!) beter aten, maar veel slechter was-ie ook ook niet.

Bij moeder thuis was alles beter. En verder?

Fregola (pastakorrels) met octopus van de barbecue en chorizokruimels smaakt zoals het eruit ziet: donkerbruin. De octopus is taaier dan je zou willen en heeft weinig smaak. De fregola is vooral zout. Dit gerecht schreeuwt om een schijfje citroen.

Het vleesgerecht is een examenopdracht voor de koksschool: kipfilet met pistache en shiitake, gewikkeld in blad van savooiekool en gebakken 'en croute': in een korstje van bladerdeeg. Het proefwerk is geslaagd: de kip is sappig, de shiitake goed te proeven, van de pistache had er iets meer in gekund. Het is wel zaak de kip weg te houden van de plas modderige bruine saus op het bord waar de dragon nauwelijks bovenuit komt.

Van het dessert, een chocolade-ei met vulling van witte chocolade en sinaasappel (het ei wordt uit Amsterdam ingevlogen), maakt vooral de combinatie tussen takjes bittere chocolade en frisse citrussorbet indruk.

Hoe is de bediening?

Onze serveerster wordt aan het begin van de avond voorgesteld als Milou. Ze gaat gekleed in een blauwe blouse en een kek leren schortje. Ze is gedienstig en allerhartelijkst.

Zit Roermond hier nou echt op te wachten?

De Gastrobar - goed eten in een relaxte sfeer - was in 2013 een revolutie. Wat in Roermond wordt geserveerd is een middelmatige kopie van het origineel die drijft op de naamsbekendheid van de bedenker. Wij kunnen ons niet voorstellen dat ze in Roermond zelf niks beters kunnen bedenken. We sluiten ons aan bij voorzitter Mao, nog zo'n revolutionair: laat duizend bloemen bloeien. Ook in de bistrobar.

De cijfers

Kosten: Vijf gangen € 46

Eten 6,5

Bediening 8

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 6,5

Het menu:

Gravad lax, komkommer en dressing van karnemelk gebakken bloemkool, uiencrème, labane en amandel paella van fregola met BBQ- octopus en chorizo kuikenfilet en croute met pistache, shiitake en savooiekool Rons chocolade-ei.

Bistrobar XO

Stationsplein 11

6041 GN Roermond

bistrobar-xo.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden