De Gids Geldvraag

Wat doe ik met mijn lekke pensioenpolis?

Ik heb in juli 2000 een bedrag van 20 mille belegd in een pensioenverzekering. Daar is nog maar 12.000 euro van over. Zijn de tegenvallende beleggingsresultaten allemaal mijn schuld? De polis loopt nog tot 2021. Wat doe ik ermee?

Beeld ANP XTRA

Om te beginnen heb ik de naam van uw polis ingevuld in de zoekhulp van claimservice.nl/woekerpolis. Daar komt uit dat uw polis te boek staat als een woekerpolis. Dat wil zeggen dat u jaarlijks 2,5 procent of meer aan kosten kwijt bent. U kunt zich gratis aanmelden bij een claimstichting in de hoop dat een deel van die kosten alsnog vergoed worden.

U moet zich ook realiseren dat u pech heeft gehad. Na de zomer van 2000 zakten de aandelenbeurzen wereldwijd flink in. U heeft dus aandelen op een hoogtepunt gekocht. De Amsterdamse beursindex AEX stond toen op 700 punten. Nu – 19 jaar later – is dat niveau nog altijd niet geëvenaard. De AEX schommelt nu rond de 550 en 560 punten.

Dat betekent niet dat iedereen die in juli 2000 een flink bedrag heeft ingelegd op de beurs, nu op verlies zou staan. De AEX deed het slechter dan andere beurzen en bovendien worden de dividenden niet meegerekend bij dat soort indexen. U had best kunnen rekenen op een bescheiden winst.

De woekerpolisaffaire is alweer meer dan 10 jaar oud. Valt er nog iets te verwachten van die claimstichtingen? Ik hoop van wel. Er wordt in ieder geval nog onderhandeld. De beurskoersen van verzekeraars als Nationale-Nederlanden, Allianz en Aegon staan nog altijd onder druk zolang dit drama zich voortsleept.

Ik begrijp goed dat u verder geen zin heeft om nog iets met uw polis te doen. Het confronteert u met het nare gevoel dat dit product bij u oproept. Het grootste deel van het verlies valt toch niet meer goed te maken. U heeft de oude folder nog liggen waarop met grote letters staat: ‘Een financieel onbezorgde toekomst opbouwen met maximale vrijheid en gemak’. Om ziek van te worden.

Toch zou ik wel iets doen. Vraag uw verzekeraar of tussenpersoon of u de polis kunt omzetten in een product met lagere kosten. Er zijn ook websites die u kunnen helpen aan een nieuw product (moneywise.nl of 123lijfrente.nl), maar u moet altijd eerst naar het bedrijf dat uw polis heeft uitgegeven. Zij moeten u gratis helpen. Herstelservice, heet dat.

Laat u goed voorlichten, ook over de mogelijkheden om de polis later om te zetten in een uitkering. Oude pensioenpolissen kunt u vaak op diverse manieren gebruiken, bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan. Dat kan bij polissen van na 2005 vaak niet meer. Voor stortingen afkomstig uit een ontslagvergoeding gelden weer andere regels.

Kijk bij alle aanbiedingen om de polis over te sluiten goed naar de kosten. En vraag door. Betaalt u voor het afsluiten van het nieuwe product en om aandelen te verkopen en opnieuw aan te kopen? Beslis alleen als u er een goed gevoel over hebt. Terwijl u zich door uw gevoelens van teleurstelling heen worstelt, kiest u weloverwogen een goede bestemming voor uw geld.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden