Biertest Trappistenbier

Want in de hemel is geen bier

In kloosters wordt zoals bekend al eeuwen puik bier gebrouwen. Vijf trappisten om even voor stil te gaan zitten.

De dop van Westvleteren 12. Beeld R. van der Laan

Zo nu en dan komt in deze rubriek een bier voorbij van een brouwend trappistenklooster, maar nu wijden we er eens een hele pagina aan. Aanleiding is de introductie van een nieuw bier van de abdij Maria Toevlucht te Zundert. In Engeland zag dit jaar zelfs een nieuwe trappistenbrouwerij het licht in de Mount Saint-Bernard abdij, nabij Leicester. Dat brengt het aantal brouwerijen met het ‘Authentic Trappist Product’-logo op de bieren op twaalf: zes in België, twee in Nederland en dan in Italië, Oostenrijk, Engeland en de VS elk één.

Voor de voorwaarden waaronder een bier zo’n zegel mag dragen, kunt u terecht op de website van de Internationale Vereniging Trappist (trappist.be). Het komt erop neer dat de bewoners van de abdij wezenlijk en daadwerkelijk betrokken moeten zijn bij de totstandkoming van het bier. Onthoud: ‘trappist’ is geen bierstijl. Het is een aanduiding van de herkomst. Trappistenbrouwerijen maken namelijk allerlei soorten bier. Hier een keuze daaruit.

Westvleteren 12

Het zal je maar gebeuren. Gelauwerd worden door bierreviewsite ratebeer.com waarna de vraag naar je bier vele malen hoger wordt dan het volume dat je brouwt of ooit van plan was te brouwen. Gevolg: schaarste en, ondanks de oproep van de abdij het bier niet door te verkopen, een grijze tussenhandel met idiote prijzen. Wie een krat wil kopen bij de abdij kijkt op sintsixtus.be en leert over het maken van de noodzakelijke reservering. Geduld en volharding zijn noodzakelijk. Als het meezit, zijn er flesjes te koop in de tegenovergelegen uitspanning In de Vrede, waar het sowieso uit de tap stroomt. Het 12-bier is goddelijk: een zeer rijke quadrupel met volle smaken van vijgen, rozijnen en karamel, in toom gehouden door voldoende bitterheid.

Westvleteren 12 heeft geen etiket, maar het is wel goddelijk bier. Beeld R. van der Laan

Tre Fontane

De apostel Paulus kwam volgens de overlevering op jammerlijke wijze aan zijn einde op de plek in Rome waar nu het complex staat van abdij Tre Fontane. Sinds 2015 wordt er bier gemaakt dat is verrijkt met eucalyptus, die er volop groeit. In de 19de eeuw werden die bomen aangeplant om het omringende moeras droog te leggen en zo de overlast tegen te gaan van de malariamug. Het eerste en tot voor kort enige bier van de abdij is een donkerblonde, keurig nette tripel die dankzij de (gelukkig niet overheersende) eucalyptusblaadjes een prettige twist krijgt.

Tre Fontane. Beeld R. van der Laan

Orval

Een zeer onderscheidende trappist, volgens velen de mooiste die er is. Dat komt door de bijzondere bereidingswijze. Na de eerste vergisting gaat er namelijk naast een zak hop (dry hopping) ook Brettanomyces-gist mee de lagertanks in. Het levert een droog, bitter en friszurig bier op dat zich blijft ontwikkelen in de fles. Elke poging tot beschrijving van de complexe smaak, hoe lyrisch ook, zal tekort schieten. Er zit niets anders op dan het zelf te proeven. Dan is daar nog de legende van de Toscaanse edelvrouw, het unieke bolle flesje en het feit dat dit het enige trappistenbier is dat door een vrouwelijke brouwmeester wordt gemaakt. Voorwaar een gezegend bier.

Orval. Beeld R. van der Laan

Zundert 10

Nee, laag-alcoholisch bier zullen we bij brouwerij De Kievit niet gauw zien. Ze houden daar bij de Brabantse abdij Maria Toevlucht van bier waar je even goed voor gaat zitten. Vijf jaar lang heeft broeder Christiaan en zijn brouwteam zich geconcentreerd op het bier waarmee men in 2013 debuteerde. Dit jaar was de tijd rijp om een familielid te introduceren: de Zundert 10. Een prachtige quadrupel in de beste trappistentraditie. Kruidig, verwarmend en met een ondeugend zoetje.

Zundert 10. Beeld R. van der Laan

Spencer IPA

Als er één trappistenbrouwerij is die duidelijk maakt dat trappistenbier geen specifieke stijl is, is het die van de Saint Joseph’s Abbey uit Spencer (Massachusetts, VS). Allerlei typen bier stromen er uit de ketels, zoals pils, fruitbieren en stouts. Hun IPA is er een die laat zien dat zulk bier niet alleen door hipsters gemaakt hoeft te zijn: bitter, stevig, robuust, fruitig en harsig tegelijk. Pair with family and friends, staat er op het etiket.

Spencer IPA. Beeld R. van der Laan
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden