EetwijzerKerstkonijn

Wakker Dier voert actie tegen de ‘staleend’. Vorig jaar was dat het kerstkonijn. Hoe staat het daar nu mee?

Kerstkonijn?

De konijnendelen en -bouten die rond de feestdagen in de supermarkt liggen. Dat vlees is afkomstig van net zulke leuke witte konijntjes als je kinderen misschien als kerstcadeautje krijgen. Alleen met een aanmerkelijk minder prettig leven.

Ik dacht dat het nu wel beter ging met die konijnen…

Ze zitten niet meer apart in kleine lage roosterkooitjes gepropt, waardoor ze verwondingen, pootproblemen en rugvergroeiingen krijgen: dat klopt. Zulke ‘kooikonijnen’ vind je gelukkig niet meer in de Nederlandse supermarkten (overigens nog wel bij de poelier!). Alle supermarktkonijnen zijn nu zogenaamde ‘parkkonijnen’. ‘First class’- of ‘taste of the world’-konijn is het Hongaarse parkkonijn.

Parkkonijnen? Dat klinkt fijn!

De naam is misleidend. Een parkkonijn hupst niet lekker rond in een park, maar zit hutjemutje met 12,5 dieren op 1 m2. De hokken zijn wel van boven open, zodat de konijnen rechtop kunnen zitten. Ze krijgen ruwvoer en wat afleiding zoals een blok hout. Een deel van de roostervloer is bedekt met plastic matten. Maar de voedsters, de moederkonijnen, zitten nog steeds in die kleine kooitjes en veel konijnen sterven voortijdig. De criteria voor ‘parkkonijn’ zijn ook niet wettelijk geregeld. Maar AH heeft ook konijnen met één Beter Levenster van de Dierenbescherming.

Die hebben het toch wel beter?

In ieder geval iets beter. Zo leven alle Beter Leven-konijnen, ook de voedsters tot ze een nestje krijgen, in groepen. Dat is veel natuurlijker voor zulke sociale dieren. Ze hebben iets meer ruimte zo’n elf konijnen per m2 en krijgen strooisel, ruwvoer en knaagmateriaal. Eén kant van het hok is minstens 1,80 meter lang, zodat de konijnen een paar sprongen kunnen doen. Helaas: er zijn geen konijnen met meer dan één Beter Levenster.

Klinkt toch best goed

Deze eisen zijn nog niet definitief. En het is de vraag of de enige Nederlandse Beter Levenkonijnenfokker het de moeite waard blijft vinden: de vorige is gestopt omdat de Nederlandse markt voor konijn te klein was.

Dus met Kerst het liefst een Beter Levenkonijn.

Of, beter: wild konijn. Dat heeft tenminste een behoorlijk goed leven gehad. Maar let op, wild konijn is alleen echt wild als het er nadrukkelijk bij staat. En een vegetarisch kerstdiner is ook lekker.

Prijs: parkkonijnenbout € 19,- per kg; 1 BL-ster konijnendelen € 16,- per kg.

Oordeel: kooikonijn geen ster, parkkonijn *, Beter Leven-konijn **

Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden