Wildplukken Wilde bessen

Waar vind je wilde bessen en hoe eet je ze?

Eten in de winkel kopen? Dat is zó passé! Deze zomer ga je erop uit om zelf je eten te zoeken, plukken, knippen of rapen. In bos, duin, zee of park, of zelfs gewoon in je eigen stad of tuin!

Alle wilde bessen staan bol van de vitamines, anti-oxidanten en andere gezonde stoffen.

Wat is het?

Wilde bessen. Gratis fruit dat gewoon in het bos, in je tuin of langs de weg groeit. In Nederland kennen we veel verschillende, eetbare wilde bessen zoals bosaardbeien, rode en blauwe bosbessen, bramen, cranberry’s of veenbessen, frambozen, jeneverbessen, lijsterbessen, rozenbottels, sleedoornbessen, vlierbessen, vossenbessen...

Waar vind je bessen?

Niet alle bessen zijn tegelijk rijp. Aardbeien zijn er nu niet meer. In juli vind je de eerste rijpe frambozen langs open plekken in het bos. Vanaf augustus beginnen de bramen in het bos en langs de kant van de weg te kleuren. Op de Veluwe vind je dan ook volop bosbessen en vossenbessen. In september zie je de eerste rijpe vlierbessen en lijsterbessen in het bos, maar ook in het park of je tuin. Voor jeneverbessen moet je dan naar de heide of de duinen, cranberry’s vind je alleen op Terschelling. Jeneverbessen zijn overigens, als enige Nederlandse boom, officieel beschermd. Vanaf eind september zijn er rijpe rozenbottels (tuin, park) en sleedoornbessen (duinen). Die laatste twee kun je ook plukken als de vorst er overheen is gegaan, dan zijn ze zachter en zoeter.

Hoe eet je ze?

Frambozen, bramen en bosbessen zijn zo van de plant heerlijk. Maar jeneverbessen, vlierbessen, vossenbessen en cranberry’s, sleedoornbessen en rozenbottels zijn te zuur of wrang om rauw te eten. Maak er jam, gelei of compote van of kneus ze/prik ze in en laat ze een paar maanden trekken (met suiker!) op sterke drank als wodka, jenever of gin (zoals de Engelse sloe gin; sleedoorn gin). Even zeven en klaar is je aperitiefje! Rauwe lijsterbessen bevatten ongezond blauwzuur, dat bij verhitting verdwijnt. Alle wilde bessen staan bol van de vitamines, anti-oxidanten en andere gezonde stoffen. Daar heb je geen duur granaatappel- of exotisch gojibessensap voor nodig.

Maken: rozenbottel-lijsterbesjam (ca. 2 kleine potten)

Jam voor volwassenen: met een tikje bitter! Doe 200 gram gewassen lijsterbessen zonder steeltjes en 250 gram gewassen rozenbottels zonder kroontje of steeltje in een pan. Voeg water toe tot ze nèt onderstaan. Kook ze in circa vijftien minuten zacht en wrijf ze door een draaizeef (of in de keukenmachine: haal dan van tevoren de pitjes uit de bottels). Doe de bessenpulp terug in de pan, roer er 400 gram geleisuiker door, breng aan de kook en kook al roerend zo’n vier minuten door. Schep in absoluut schone potjes (afwasmachine hoogste stand), veeg de rand af met een schone, vochtige doek en draai de deksels erop. Zet de potten het eerste kwartiertje op hun kop.

Meer informatie of zelf op stap?

Word lid van de werkgroep ‘Oogsten Zonder Zaaien’, onderdeel van Slow Food Nederland. Elk jaar organiseert Oogsten Zonder Zaaien ook activiteiten voor wildpluk-geïnteresseerden, zoals een diner of inmaakworkshop.

In Nederland is het wettelijk verboden om paddenstoelen, wilde planten, vruchten en bloemen te plukken zonder toestemming van de grondeigenaar, al wordt het wel oogluikend toegelaten. Belangrijk is dat je met respect te werk gaat: pluk met terughoudendheid, pluk nooit alle vruchten/bloemen op één plek weg. Verniel niets. Laat geen rommel achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden