Proeverij Wijn

Vroeger deed fruitigheid er niet zo toe in wijn, zegt Onno Kleyn

Onno Kleyn drinkt lang niet zulke eerbiedwaardige wijn meer als vroeger.

Het is nauwelijks nog voor te stellen, maar ooit maalden wijnliefhebbers niet om fruitigheid in wijn. De eerbiedwaardige lebberaars van voor de jaren zestig van de vorige eeuw lebberden eerbiedwaardige wijnen die het moesten hebben van het bouquet: een aroma dat bij rijping ontstaat. Zelfs veel witte wijnen hadden er ook al een paar jaar opzitten als de kurkentrekker eraan te pas kwam.

Tegenwoordig giechelen sommige witte wijnen het glas uit en dat vinden we aangenaam. Zelf wensen we ook niet meer zo eerbiedwaardig te zijn per slot van rekening. Flits even mee naar Zuidwest-Frankrijk, waar de knoestige bewoners zich vroeger in leven hielden met het mesten van eenden en het stoken van armagnac, een wijndistillaat waarvan je liefst de versies uit je grootvaders jeugd dronk. Met de eendenmesterij ging het steeds beter, met de sterke drank niet. Dan de wijn maar niet verstookt. Met wat vlotte techniek en wijngaardaanpassingen toverde men een juichend frisse, fruitige witte in de flessen. Zoals deze van Villa Dria: verhelderend zuur, de hele fruitschaal omgekieperd met de citroenen bovenop, soppend en sappend als het voorjaar zelf. Daar knapt een mens van op.

Villa Dria Côtes de Gascogne 2017

Joostenjoost.nl € 7,50

Prijs/kwaliteit 8,5

Côtes de Gascogne Villa Dria Beeld geen credit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden