LezersdilemmaWat zou u doen?

Vrienden vinden het gek dat we weer samen zijn. Hoe ga ik hier mee om?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn vrienden vinden het gek dat ik weer samen ben met mijn ex.

Mijn ex en ik zijn na tweeënhalf jaar geen contact weer bij elkaar. We hadden tijdens onze ­relatie veel ruzie, maar nu lijkt alles anders. We hadden beiden de tijd nodig om weer onszelf te worden, ik heb een nieuwe baan en zij is verhuisd. Nu willen we het toch weer graag proberen. Nu geeft mijn omgeving veel ongevraagde en goedbedoelde adviezen, waaraan ik zelden iets heb. Onze vrienden reageren spottend en vinden het een gek idee dat we weer samen willen zijn. Hoe ga ik om met hun reacties? 

Vrouw (27), naam bij de redactie bekend

Neem afstand

Het lijkt me erg lastig om het oordeel van je omgeving naast je neer te leggen. Toch is het denk ik de enige optie als de oordelen ongevraagd en/of spottend zijn. Neem op tijd afstand van de mensen die je daarmee een onzeker gevoel geven en het moeilijker wordt je eigen hart te volgen. Goedbedoelde, genuanceerde en bij voorkeur gevraagde boodschappen van mensen die je liefhebt zijn wel de moeite waard naar te luisteren, maar vertrouw vooral op jezelf en op de keuzen die je maakt. 

Noortje Nefs (33), Bergen op Zoom 

Bevestig hun oordelen

Wat misschien helpt om met de negatieve reacties om te gaan, is om jezelf voor te houden dat mensen nu eenmaal reageren vanuit hun eigen ervaringen, met hun eigen normen en waarden in het achterhoofd. Andermans reacties zeggen niets over je relatie. Je kunt ze dus rustig bevestigen. ‘Ja, logisch dat jij er weinig vertrouwen in hebt.’ ‘Ik begrijp dat jij dat zo zou doen.’ ‘Ja, ik snap dat jij er zo tegenaan kijkt.’ En daarna draai je je om en ga je rustig je eigen gang. 

Cay Swinkels (55), Woerden

Waar komt de kritiek vandaan?

Niemand bepaalt met wie jij een relatie hebt. Je vrienden leiden toch niet jouw leven? Ze zijn onderdeel van jouw leven, dat wel. Dat gezegd hebbende, rijst de vraag waarom er zoveel kritiek is op jullie relatie, en zelfs spottende reacties. Hebben er eerder dingen plaatsgevonden? Het zijn niet voor niets vrienden. Ik zou daarom goed luisteren naar wat ze te zeggen hebben, maar als je dat hebt gedaan, ook echt je eigen keus maken en dit duidelijk maken aan je vrienden. 

Jessica Schippers (44), Amsterdam 

Geef het tijd

In tweeënhalf jaar kan er veel gebeuren. Het is jammer voor jullie dat jullie vrienden het een gek idee vinden dat jullie weer samenzijn. Wel begrijpelijk: ze herinneren zich jullie roerige relatieperiode. Dat wil dus zeggen dat ze hebben meegeleefd. Ze willen jullie beschermen; eerlijke vrienden moet je koesteren. Geef het tijd en je zult zien dat de meesten bijdraaien. 

Klaas Feijnenbuik (26), Rotterdam

Sta achter je keuze

Herkenbaar. ik heb met twee relaties hetzelfde meegemaakt en ja, het is vermoeiend als je aan je omgeving steeds moet verantwoorden wat je voelt en doet. Dat hoeft echt niet. Je vrienden hebben jou meegemaakt in een relatie waarin je niet gelukkig was, dus het is wel logisch dat ze zich nu zorgen maken om je, al uiten ze dat op een onhandige manier. Je maakt je eigen keuzen, die op dit moment goed voelen. Durf achter deze keuzen te staan. De twijfels bij je vrienden verdwijnen vanzelf als je bij jezelf blijft en doet wat voor jou juist voelt. 

Maureen van Abeelen (50), Gouda

Over twee weken

Mijn ouders inlichten over de obsessie van mijn halfzusje met haar uiterlijk?

Ik maak me zorgen om mijn halfzusje van 22. Sinds een half jaar is ze gestopt met haar studie psychologie en heeft ze zich gestort op fitness, een make-upcursus en Instagram. Ze wil ‘fitnessinfluencer’ worden. Omdat we in verschillende landen zijn opgegroeid en wonen, is het contact sporadisch en volgen we elkaars leven via sociale media. Een paar dagen geleden zag ik dat ze een tattoo op haar kont heeft laten zetten en haar lippen heeft opgespoten. Dit gaat vrij ver, vind ik. Ik denk dat haar ouders (mijn vader en stiefmoeder) hiervan niet op de hoogte zijn. Wat kan ik doen? Moet ik ze inlichten? Ik hoop dat mijn zusje op tijd op de rem trapt en iets aan haar onzekerheden doet. 

Vrouw (28), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden