de gidswat zou u doen

Vriend gelooft niet in het slechte effect van vliegen op het klimaat. Moet ik met hem in discussie blijven gaan?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s.

Blijven discussiëren over vliegen?

Een vriend van mij is piloot. Ik heb moeite met het milieuaspect en probeer weinig te vliegen. In onze gesprekken laat hij regelmatig vallen dat vliegen geen negatief effect heeft op het klimaat, hij is ervan overtuigd dat reizen per trein slechter is dan vliegen. Onze vriendschap lijdt hieronder, hij lijkt niets van mij aan te nemen en komt met discutabele bronnen. Stel ik mij aan en moet ik mij hier overheen zetten, of is het terecht dat ik de discussie blijf voeren?

Vrouw (32), naam bij de redactie bekend

Voor hem tien anderen

Zwijg het dood en laat het gaan. Verander van onderwerp. Mijn allerbeste broer is piloot. Hij heeft andere politieke ideeën dan ik en gelooft helemaal niet in opwarming van de aarde. Dat is jammer. Maar voor mij is het simpel. Voor hem tien andere piloten: want of hij nou wel of niet piloot is, de vliegindustrie blijft toch wel doorgaan en de opwarming van de aarde ook. Even simpel is dat ik niet tien andere broers heb: hij is mijn enige en mijn beste. Hij gaat zijn standpunt niet veranderen – zo ken ik hem. Er zijn 99 andere onderwerpen waarover ik vruchtbaarder met hem van mening kan verschillen, dus waarom steeds terugkomen op dit ene?

Jurjen Boorsma (53), Amsterdam

Onderwerp vermijden of vriendschap verbreken

Wie niet wil weten hoe slecht voor milieu en klimaat vliegen is, en zelfs volhoudt dat de trein slechter zou zijn, stopt zijn hoofd in het zand. Willens en wetens, dus daar valt niet tegenop te argumenteren. Komt nog bij dat het om zijn beroep gaat, dus misschien kan hij voor zijn gevoel niet anders dan volharden in deze leugen. Stelt u de vriendschap op prijs, spreek dan af het onderwerp te vermijden als u daarmee kunt leven. Kunt u dat niet, verbreek dan de vriendschap.

Jos Koning (69), Nijmegen 

Hij moet wel

Spreek uit dat je het gevoel hebt dat je vriendschap er onder lijdt. Breng het onderwerp nog een keer ter sprake, mocht hij niet buigen dan agree to disagree. Daarnaast is mogelijk dat de piloot diep van binnen ook weet dat zijn werk niet bijdraagt aan een beter milieu. Echter vindt hij zijn baan zo leuk dat hij dit aspect voor zichzelf probeert te verantwoorden met alternatieve feiten.

Thijs Franssen (29), Rotterdam

Erken zijn lastige positie

Het is vergelijkbaar met een discussie aangaan met een slager over het milieueffect van vlees. Bij uw vriend de piloot gaat het over zijn beroep waarvoor hij hard heeft gestudeerd, zijn broodwinning en misschien wel zijn identiteit. Ik denk dat uw vriend geholpen is met erkenning van de lastige positie waarin hij zit. Dus mijn advies: agree to disagree en laat het rusten. Focus u op uzelf!

Ankie van Hezewijk (53), Rosmalen

Wat als je hem overtuigt?

Ik zou het onderwerp laten rusten en me richten op initiatieven waarmee je wél wat kunt bereiken voor het klimaat. Uit psychologisch oogpunt is deze discussie gedoemd te mislukken. Mensen streven ernaar dat hun overtuigingen en gedrag met elkaar in overeenstemming zijn. Anders treedt cognitieve dissonantie op, een onaangename toestand. Het vliegen is erg belangrijk in het leven van je vriend. Stel dat hij wél overtuigd zou worden van de kwalijkheid ervan, wat dan? Baan opzeggen? Zich een slecht mens voelen? Overigens probeer ook jij cognitieve dissonantie op te heffen: de vriendschap met deze piloot strookt niet met je idealen en daar probeer je verwoed wat aan te doen.

Cobi van Vugt (45), Nijmegen

Zonde van de vriendschap

Wat verwacht u van een piloot? Dat hij minder gaat vliegen? Wij wonen naast Schiphol en ervaren de last van deze milieuvervuilende bezigheid elke dag. Toch staan we onze zoon van 18 niet in de weg om zijn droom piloot te worden waar te maken. Voer deze nuttige discussie met anderen en voeg ondertussen daad bij het woord om geen gebruik meer te maken van het vliegtuig. Dan wordt de vraag vanzelf minder. Laat uw vriendschap er in ieder geval niet onder lijden.

Sandra de Boer (48), Badhoevedorp

Over twee weken:

Stiefmoeder wil niet dat ik bij haar en mijn vader ga wonen

Ik ga binnenkort studeren. Momenteel woon ik bij mijn moeder en stiefvader, maar voor mijn studie is het praktischer om bij mijn vader en stiefmoeder, die al 13 jaar getrouwd zijn, te wonen. Daarnaast wil ik ook graag meer bij mijn vader zijn. Mijn vader wil dit ook, maar mijn stiefmoeder zet haar hakken in het zand vanwege bijkomende ‘zorglast’, terwijl haar eigen dochters tot ver na hun 20ste daar nog wel hebben mogen wonen. Op kamers gaan wil ik voorlopig nog niet. Hoe los ik dit op?

Vrouw (18), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 19 augustus 2019 naar: wzud@volkskrant.nl

 Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden