De Gids Vreemdgaan

Vreemdgaan bij Zomergasten: ‘Een overspelige is zijn partner niet zat, maar zichzelf’

In de laatste aflevering van Zomergasten ontving Janine Abbring de Belgische psychotherapeut en schrijver Esther Perel, nu al jaren werkzaam in Amerika. Het ging vooral over relaties. En ook haar specialisme: overspel.

Beeld Anne Claire de Breij

Ze had duizenden sessies met bedriegers en bedrogenen en schreef er ook een boek over. Dit jaar verscheen dit boek The State of Affairs: Rethinking Infidelity in de wat saaie Nederlandse vertaling Liefde in verhouding. In een interview met Margreet Vermeulen vertelt Perel wat haar het meest opvalt in de gesprekken met de ontrouwplegers: ‘Wat ik het meest tegenkom is dat de overspelige niet zozeer zijn partner zat is, maar de persoon die hij of zij zelf is geworden. In de affaire kan hij weer de mens zijn die hij vroeger was of die hij óók wil zijn, maar waarvoor thuis geen ruimte is.’

Ze betoogt: als je een partner kiest, kies je een verhaal, een script en dan begin je volgens dat script te leven. Twintig jaar later denk je opeens: als ik een andere afslag of een andere partner had gekozen, had ik een heel ander leven kunnen leiden. Waar is dat deel van mij? Het verleidelijke van een affaire is vaak niet zozeer die nieuwe partner, maar de ontdekking van je nieuwe ik. ‘Dat is mijn belangrijkste boodschap met dit boek.’

In 2006 publiceerde Perel haar bestseller Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence (Nederlandse vertaling: Erotische intelligentie: Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?). Na de publicatie van het boek werd ze internationaal adviseur op het gebied van seks en relaties. Haar Ted-talk trekt miljoenen kijkers. En haar podcast miljoenen luisteraars.

In haar podcast Where Should We Begin? praat Perel met stellen die vastlopen in hun relatie. Met een man die is vreemdgegaan waardoor zijn vrouw onverschillig is geraakt. Met een vrouw die vaker seks wil terwijl haar vrouw zich vooral op de kinderen richt. De stellen in de podcasts hebben steevast starre ideeën over zichzelf en elkaar. En steeds weer biedt Perel ze een nieuw perspectief, een nieuw verhaal, dat bij de partners wederzijds begrip afdwingt.

Genetisch bepaald

We moeten niet zo hysterisch doen over vreemdgaan, vindt Marc de Hond dit weekend. Hij gelooft dan ook in niet in monogamie: ‘Mannen of vrouwen die intimiteit zoeken bij een ander doen dat niet om hun partner te duperen, maar omdat ze een moeilijk te bedwingen behoefte voelen tot polygamie.’

Er zijn zelfs onderzoeken die claimen dat vreemdgaan genetisch bepaald zou zijn. Dat heeft journalist Ronald Veldhuizen uitgezocht en het tegendeel is waar: uit de cijfers van deze en andere studies blijkt dat gemiddeld nog een op de tien mensen in een vaste relatie ooit vreemdgaat. Voor zover ontrouw al een genetisch ingebakken oerinstinct is, valt het prima te temmen.

Een slippertje, bedrog en ontrouw: het zijn geliefde lezersdilemma’s in de rubriek Wat zou u doenMoet ík in therapie? mijn vrouw is vreemdgegaan! Ook in de verhalen van Corine Koole in de afleveringen van Lust & liefde gaat het vaak over overspelige dames en heren. Soms zelfs met heel begripvolle partners: ‘Haar echtgenoot beseft – echt waar, en wat is ze trots op zijn volwassen inzicht – dat ze nooit het risico zal nemen verliefd te worden. Dat ze die andere mannen nodig heeft om verder te kunnen groeien, of noem het rijpen.’

De Seksrabbijn heeft hele duidelijke opvattingen over overspel: Moreel vreemdgaan is de ervaring delen of er voor altijd over zwijgen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden