weekendwijsheid jaap tielbeke

Voor het milieu hoef je echt niet korter te douchen, zegt Jaap Tielbeke

Opdat we leren van andermans ervaringen: elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze week Jaap Tielbeke (29), redacteur bij De Groene Amsterdammer. Zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf verschijnt volgend jaar.

Korter douchen heeft geen impact

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (29), redacteur bij De Groene Amsterdammer. Zijn boek Een beter milieu begint niet bij jezelf verschijnt volgend jaar: ‘Ik ben opgegroeid met de spotjes van Postbus 51: een beter milieu begint bij jezelf. Afval scheiden, licht uit, verwarming lager; het idee dat je daarmee zelf iets kunt bijdragen, is mooi, maar het wrange is: we zijn nu ruim twintig jaar verder en de problemen zijn alleen maar groter geworden. Het is moedeloos makend: ben je keurig vegetariër, is er aan de bio-industrie niets veranderd. Douche je maximaal vijf minuten, blijven bedrijven doodleuk doorgaan met het uitstoten van onnoemlijk veel CO2. Dat schiet niet op. Sterker nog: door de nadruk op het persoonlijke blijven de grote vragen buiten beschouwing: wie is er verantwoordelijk en wie kan daadwerkelijk verandering creëren?

Dit is geen aansporing om op je handen te blijven zitten, maar staar je er niet blind op: je kunt zelf kiezen voor groene stroom, maar het kabinet heeft de macht om kolencentrales te sluiten of windparken aan te leggen. Door erover te schrijven, leerde ik stukje bij beetje hoe erg het klimaatprobleem is verweven met het economische systeem; dat verander je niet zelf. Dus moeten we denken op burgerniveau. Kijk naar de klimaatmars in Amsterdam waar 35 duizend mensen op afkwamen: dat is een duidelijk signaal naar de overheid om in actie te komen. Je kunt ook lid worden van een politieke partij of je voor de verkiezingen verdiepen in de programma’s, je kunt ngo’s steunen of klimaatrechtzaken zoals die van stichting Urgenda; dat heeft allemaal meer zin dan als individu korter te douchen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden