Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Zweedse haringsalade met nieuwe aardappels

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Zweedse haringsalade met nieuwe aardappels, bietjes, dille en honing-mosterddressing (maaltijdsalade voor 2 tot 3 personen).

Zweedse haringsalade met nieuwe aardappels Foto Loethe Olthuis

Ik heb vanmorgen mijn aardappels gevingerd. Nee, niets genants: dat is aardappelvaktaal voor ‘met je vingers voelen hoe groot de aardappels zijn’. Want zoals elk jaar kan ik niet wachten tot de eerste Hollandse nieuwe. Geen haring, maar aardappels. En dit jaar heb ik voor het eerst zelf aardappels in mijn moestuin.

Mijn piepers, van het ras Ditta, bleken nog te klein, maar toch zijn er al Hollandse jonge aardappeltjes verkrijgbaar. Zulke vroege primeur-aardappels worden al gepoot in februari en afgedekt, zodat ze warmer blijven. Begin juni is het dan ‘aardappel-vlaggetjesdag’: de traditionele veiling van de eerste Nederlandse nieuwe piepertjes op Tholen. Daarna kunt u ze bij goede groentewinkels kopen. Opperdoezer Ronde kent iedereen, maar andere vroege rassen zijn net zo lekker romig en nootachtig: zoals Andijker of Langedijker muizen, Ditta’s, Lady Christl’s, Ballerina’s en Frieslanders.

Eigenlijk zijn jonge aardappeltjes al perfect als je ze even onder water afborstelt, met schil en al kookt en dan serveert met een klont bioboter en grof zout. Maar in Zweden verwerken ze zulke aardappeltjes graag in lenteachtige vissalades. Kan ook met Hollandse nieuwe haring, maar zure haring vind ik eigenlijk lekkerder. Over pakweg een maand kunt u ook verse zomerbietjes gebruiken. Maak de salade liefst een halve dag van te voren.

Ingrediënten

500 g ongeschilde (nieuwe) krielaardappeltjes

4 eetl. zonnebloemolie

2 eetl. appelazijn

1 volle eetl. Dijonmosterd

1 tot 1,5 eetl. vloeibare honing

1 pot zure haring à 355 g, uitgelekt, zonder ui in stukjes

500 g gekookte biologische bietjes, uitgelekt, in kleine blokjes

1 flink bosje dille (anderhalf supermarktbosje), fijngehakt (+ voor garnering)

1 flinke ui, fijngesnipperd

radijsjes van 1 bosje radijs, schoongemaakt, in plakjes

handje rucola of radijsgroen

Kook de aardappeltjes net gaar, giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de kraan. Laat ze goed uitlekken en halveer ze (grote in kwarten). Klop een dressing van de zonnebloemolie, appelazijn, mosterd, 1 eetl. honing en een flinke snuf zout. Meng de dressing door de aardappeltjes en schep er vervolgens de ui, bietenblokjes, radijs, dille en tenslotte de haringstukjes door. Zet in de koelkast tot u hem gaat eten. 

Schep de salade voor het serveren nog even door, proef en voeg naar smaak nog wat honing en/of zout toe (zure haring is al erg zout). Verdeel de rucola of radijsblaadjes over een schaal en schep de salade erop. Garneer met dille. Geef er knapperig stokbrood bij.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over