Recepten Volkskeuken

Volkskeuken: Zondagmiddagrendang

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Rendang (hoofdgerecht voor 6-8 personen).

Rendang Beeld Loethe Olthuis

Het is altijd spannend om een kookboek van een collega te recenseren. Wat als je het niks vindt? Er niet over schrijven, of kritiek leveren?

Gelukkig hoefde ik niet te twijfelen over het kookboek Eten met z’n allen van Volkskok Tallina van den Hoed. Dat is namelijk simpelweg een heel goed, superpraktisch boek. Van den Hoed heeft een man, een baan en twee kinderen in de basisschoolleeftijd met massa’s vriendjes en vriendinnetjes. Zorg er dan maar eens voor dat je gezin lekker en gezond eet. Pakjes en zakjes vindt ze onnodig en vooral niet lekker. Gelukkig kan ze koken. En ze vertelt je graag hoe.

Moeiteloos leer je hoe je zelf soep en saus maakt en vlees stooft of wat je kunt maken als je écht geen tijd hebt. Je krijgt slimme meeneemeten-tips en zelfs simpele feestgerechten. Met de basistechnieken leer je zelf variëren.

Ideaal voor zondag

Als fan van de Indonesische keuken maakte ik deze rendang. Ideaal voor een zondagmiddag, want je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. Wat je over is, vries je gewoon in.

Mix of stamp ui, knoflook en peper tot een prutje in de vijzel of keukenmachine. Bestrooi de vleesblokjes gul met zout en peper. Verhit telkens een scheutje zonnebloemolie in de stoofpan en bak het vlees in porties rondom bruin: als je alles tegelijk in de pan doet, gaat het vlees koken en niet bakken. Haal het vlees uit de pan.

Bak het uimengsel en de gember een paar minuten in het bakvet. Doe het vlees, de koriander, komijn en laos erbij en schep goed om. Schenk de kokosmelk in de pan en voeg palmsuiker, steranijs en citroengras toe.

Laat het vlees 4 uur zachtjes stoven, in de oven op 110 graden, in de slowcooker of op het fornuis of sudderplaatje. Houd de temperatuur laag: het mengsel mag zachtjes borrelen, maar meer niet. Roer af en toe. Haal eventueel het laatste uur het deksel van de pan/slowcooker, zodat de saus kan inkoken tot hij heel dik is. Eet de rendang met rijst, sperziebonen en komkommer.

Ingrediënten

 4 grote uien, gepeld, in stukken

 6 tenen knoflook, gepeld

 2 rode pepertjes, zonder zaadjes

 zonnebloemolie

 1 kg runderstoofvlees, in blokjes

 3 cm verse gemberwortel, geschild, geraspt

 2 eet. ketoembar

 1 eetl. gemalen komijn

 3 theel. laos

 600 ml kokosmelk

 1 eetl. (palm)suiker

 2 steranijs

 2 stengels citroengras, platgeslagen

 Extra benodigd: slowcooker/grote stoofpan; keukenmachine, vijzel of staafmixer

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.