Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Zeeduivel met cantharellen en room

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Zeeduivel met cantharellen en room (hoofdgerecht, 2 personen)

Foto Marcus Huibers

Afgelopen maandagavond dineerde ik met een respectabel gezelschap van onderzoekers en psychologen in de tuin van het Freud Museum in Londen. Het museum is gevestigd in het huis waar Sigmund Freud zijn laatste jaren sleet, een royale villa in een chique buitenwijk van de stad.

Het was een zwoele zomeravond. Ik liep ontspannen door de voordeur, sloeg gedachtenloos een zijkamer in, en wist niet wat me overkwam: opeens stond ik midden in Freuds oude werkkamer! Alles was er: de beroemde bank met het Perzische kleedje waarop hij zijn patiënten door de mangel haalde, het bureau met de verzameling antieke beeldjes, de klassieke boekenkast. Het rook er zelfs nog naar de sigaren die hij rookte.

Toen ik nog studeerde, heb ik me maandenlang in zijn werk ondergedompeld, en het is niet ondenkbaar dat ik daar enigszins verknipt ben uitgekomen. Ook nu begon het onstuimig te stormen in mijn onderbewustzijn, waar alles uiteindelijk draait om seks en geweld, dat heeft Freud ontdekt. Met name de primaire driften schoten alle kanten op en niets was meer wat het aanvankelijk leek. Probeer dan nog maar eens een hap door je keel te krijgen.

Helemaal niet zo erg in dit geval, want het eten op dit soort congressen is altijd even bedroevend, meestal een lopend buffet met liefdeloze happen in grote warmhoudbakken. Gelukkig had ik voor vertrek alvast een lekker maaltje voor u uitgeprobeerd, een Franse visklassieker waar Freud nog een puntje aan had kunnen zuigen. Ik heb overigens géén idee wat ik met dat laatste bedoel, maar zo werkt het onderbewuste nu eenmaal.

Snijd de zeeduivel in vier stukken en kruid deze met peper en zout. Borstel de cantharellen goed schoon – u wilt beslist geen zand in uw eten. Verhit de boter in een ruime hapjespan. Bak eerst de stukken vis even om en om aan in de boter. Voeg daarna de cantharellen en de knoflook toe, en bak even mee. 

Zet het vuur hoog, blus af met de vermout en laat het even flink bruisen in de pan. Voeg dan de room toe en laat nog 8 minuten rustig sudderen met het deksel op de pan. Draai de vis halverwege om.

Verdeel de vis en de cantharellen over diepe borden, schenk er wat van de saus over, en garneer royaal met bieslook. Geef er rijst bij, of knapperig brood om in de saus te dopen. 

Foto Marcus Huibers

-400 g zeeduivel

-zout en peper

-250 g cantharellen

-50 gr roomboter

-2 tenen knoflook, fijn gehakt

-100 ml droge, witte vermout (eventueel witte wijn)

-200 ml slagroom

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.