Recept Volkskeuken

Volkskeuken: waarachtige spinaziekaastaart

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Spinaziekaastaart (8-12 stukken)

Casetoerte Beeld Pay-Uun Hiu

Het was de Dag van het Kasteel en mooi weer, dus fietste ik naar Slot Zuylen bij Utrecht met als hoofddoel de keuken. Het thema van die kastelendag was verborgen verhalen. Ik wilde weleens weten welke geheimen de keuken verborg van het kasteel waar tussen 1740 en 1771 de eigenzinnige jongedame had gewoond die als Belle van Zuylen bekend werd, met haar brieven, boeken en muzikale werken.

De keuken bevindt zich tot mijn verrassing op de eerste verdieping, met grote ramen en een knus torenkamertje (het meidenkamertje) met diepe vensterbanken waarin destijds de dienstmeisjes verstelwerk zaten te doen.

Het is niet waarschijnlijk dat Belle daar veel tijd heeft doorgebracht. Ze was niet zo’n keukenprinses. Ze hield zich liever bezig met wiskunde en schrijven, zegt Gilde-gids Trudi Schuring, die komende woensdag een Belle van Zuylen-wandeling door Utrecht leidt. In ieder geval moet ze er ooit een brief van haar geheime penvriend d’Hermenches hebben gelezen. Dat epistel belandde in het fornuis toen ze betrapt dreigde te worden.

Boven het fornuis zit een stukje gaspijp. Tot in de vorige eeuw is er nog gekookt. Jammer dat er nu niet meer gebakken en gebraden wordt. Bijvoorbeeld een casetoerte uit het Kastelenkookboek van Robbie Dell’Aira met ‘waarachtige recepten’ uit de keukens van Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Spinaziekaastaart

Bijgerecht, 8-12 stukken

1 pakje bladerdeeg (10 plakken)

1 sjalotje, gesnipperd

olie

350 g spinazie

300 g zachte kaas (bijv. brie of gorgonzola dolce)

30 ml slagroom

6 eidooiers

2 eetl. olijfolie

klontje boter

50 g krenten

zout, peper, nootmuskaat

Vet een (spring)vorm (24 cm) in met boter en vul de vorm met 8 plakjes bladerdeeg. Kneed er eventueel een bol van en rol die uit. Prik gaatjes in het deeg. Fruit het sjalotje in de olie en roerbak de spinazie tot die geslonken is. Laat goed uitlekken en snijd de groente fijn. Snijd de kaas in stukjes, doe die in een kom en vermeng met slagroom, 5 eidooiers, olijfolie en boter. Voeg de krenten en de spinazie toe en roer alles goed door. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat. Doe het spinaziemengsel in de vorm. Bedek de bovenkant met de twee overgebleven plakken deeg en prik er gaatjes in. Bestrijk het deeg met eidooier. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180 graden). Haal hem uit de oven en laat rustig afkoelen.

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.