Volkskeuken Sunshine Bombe

Volkskeuken: Sunshine Bombe, een koninklijke fruitexplosie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Sunshine Bombe (nagerecht voor 4 personen). 

Sunshine bombe Beeld Marie-Louise Schipper

Ruik even aan de onderkant. Doet de geur van deze ananas u denken aan een goedlopend café? Dan kunt u die gerust laten liggen. Deze handige tip kreeg ik ooit van een chique dame in de supermarkt. Ze keek er zeer ernstig bij.

Jarenlang was een verse ananas iets wat alleen de zeer rijken zich konden veroorloven. Koning Charles II van Engeland (1630-1685) was er gek op. Hij had fijne hobby’s: of hij versierde de ene vrouw na de andere, of hij was bezig met zijn gewicht. De koning stond de hele dag op de weegschaal: voor en na het ontbijt, voor een partijtje tennis en erna, voor en na de avondmaaltijd. Hij liet het allemaal optekenen, daardoor weet ik dat hij na een galadiner 1 kilo en 814 gram aankwam. Wat hij toen had gegeten is onbekend.

Met Charles’ liefde voor de ananas introduceerde hij ook het toetje van vers fruit uit eigen kas. Pas rond 1900 kwam ananas in blik op de markt en was deze exotische vrucht voor iedereen beschikbaar. 

U moet voor dit oogstrelende gerecht beslist geen verse ananas gebruiken: dan stort het als een kaartenhuis ineen. Verse ananas bevat een enzym dat het opstijven tenietdoet.

Ingrediënten 

100 gram wortel, geraspt (ik nam regenboogwortels)

Citroensap

250 ml water

1 blik ananasringen (567 gram), bewaar de siroop en snijd de ringen heel fijn

12 gram gelatine

100 gram rode bessen

Handje eetbare bloemetjes (hou er een aantal achter)

100 gram frambozen

Een ronde schaal

Een bord

Marie-Louise Schipper. Beeld Studio V

Besprenkel de wortelrasp met citroensap en laat even intrekken. Pak een pan, zet het water op. Trek een blik ananas open, giet de siroop af en bewaar in de ijskast. Doe de gelatinevellen in het kokende water. Zet het vuur uit. Roer tot ze zijn opgelost. Voeg de stukjes ananas toe en blijf goed roeren. Doe de wortel erbij. Voeg dan het ananassap toe.

Pak een puddingvorm of mooie schaal. Drapeer de besjes op de bodem, met de eetbare bloemetjes. Leg de frambozen erop. Doe het gelatine-ananas-wortelmengsel in een schenkkan, zo kunt u het gedoseerd bij de het fruit in de schaal gieten. Dek het geheel af en laat zeker 3 uur opstijven in de ijskast.

Zet dan de schaal in een bak heet water, laat 20 seconden staan. Pak  een bord, keer de pudding om en garneer met nog wat verse bloemetjes. U kunt deze bombe ook serveren naast een gebraden hammetje.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.