Recept Volkskeuken

Volkskeuken: stoofpotje met gestoomde couscous

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Stoofpotje met gestoomde couscous (hoofdgerecht voor 4 personen)

Beeld Tallina van den Hoed

Kleine jongens worden groot, en bij groot worden hoort op kamp gaan met school. Waar ik dat bij mijn dochter een Groots Moment vond in het ouderlijke Leren Loslaten, was ik bij zoon eigenlijk een beetje vergeten dat hij nog nooit op kamp was geweest. Hij zei niet nerveus te zijn, maar was op de vertrekdag al om kwart over vijf wakker en kreeg geen hap door zijn keel. Een prima voorbereiding op drie dagen pret.

En toen kwam hij weer terug. Bleek, moe, schor, maar met een luie gelukzaligheid die bij de coming-of-age-ervaring van een schoolkamp hoort. Hij wilde iets eten met groente, want hij vreesde scheurbuik, vanwege ‘kapot weinig groente in de maakroonie op kamp’. Dit stoofpotje ging prima naar binnen. Wil je het helemaal vegetarisch, vervang dan de kip door kikkererwten.

Ingrediënten

300 g kippendijfilet

olijfolie

2 uien

3 tenen knoflook

½ rode peper

1 stengel bleekselderij

1 koolrabi

200 g wortel

2 tomaten

1 volle eetl. ras el hanout

300 ml kippenbouillon

1 kleine prei

½ courgette

400 g couscous

1 eetl. olijfolie

1 eetlepel boter

Snijd de kip in blokjes, bestrooi met zout en peper en bak in olijfolie bruin in een ruime stoofpan. Snipper de ui, snijd knoflook, peper en bleekselderij klein. Doe dit bij de kip en bak het tot de uien glazig worden. Schil in die tijd de koolrabi en snijd hem in blokjes, de wortel in schijfjes en de tomaten in blokjes. Doe ze in de pan, roer even en voeg ras el hanout en kippenbouillon toe. Laat het pruttelen terwijl je de prei en de courgette snijdt. Voeg na 5 minuten de courgette en de prei toe. Roer om, doe het deksel op de pan en maak de couscous.

Doe de couscous in een schaal met wat zout en de olijfolie. Roer het met je handen voorzichtig door elkaar. Doe er vervolgens, plons voor plons, ongeveer 250 ml water bij, terwijl je met je handen blijft roeren. De couscous neemt het water op en verandert van structuur. Doe de couscous in een zeef. Pak een pan waar de zeef in past en doe er zoveel water in dat het water de zeef niet raakt. Hang de zeef erin, doe het deksel op de pan en laat 20 minuten stomen. Kijk af en toe of het water niet verdampt is. Roer er tot slot een klontje boter door. 

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.