Volkskeuken Stoofpot

Volkskeuken: stoofpot met pijlinktvis en witte bonen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: een hoofdgerecht voor 4-6 personen. 

De stoofpot met pijlinktvis en witte bonen. Foto Marcus Huibers

Hoera, Roos Vonk is van mening veranderd over de hufterigheid van vleeseters, lazen we zaterdag in deze krant! Nou ja, eigenlijk is Vonk helemaal niet van mening veranderd. Ze heeft alleen ontdekt dat het weinig zin heeft vleeseters als hufters weg te zetten, omdat dat die vleeseters niet motiveert om minder vlees te eten. Knappe vondst van de hooggeleerde professor.

Volgens Vonk is wel degelijk aangetoond dat vleeseters minder intelligent en empathisch zijn en meer superioriteitsgevoelens hebben, dat verzonnen experimentje van haar en Diederik Stapel even niet meegerekend. Het zullen mijn superioriteitsgevoelens zijn, maar ik moet heel hard lachen om dit soort berichten. Ik ken dat onderzoek niet, maar durf te wedden dat het van het soort quasiwetenschap is waarvan ze in de sociale psychologie allang hebben afgesproken daarmee op te houden.

Bovendien, hoe werkt zoiets? Als ik van een biefstuk per dag naar twee biefstukken ga, nemen mijn intelligentie en empathie dan evenredig af? Of is het juist mijn verheven gevoel dat maakt dat ik denk daarmee wel weg te komen? Het zal ook wel mijn gebrek aan intelligentie zijn dat ik het nogal superieur vind overkomen als je je zo hooghartig uitspreekt over het domme volk dat vlees eet. Roos heeft zélfs empathie voor ze gekregen, die arme stakkers, want ze kunnen er natuurlijk ook niks aan doen.

Kom, we maken een zomers stoofpotje. Met inktvis, want daar word je volgens onderzoek gelukkiger van.

Ingrediënten

1 kg kleine pijlinktvisjes

1 grote ui, gesnipperd

4 tenen knoflook, gehakt

1 rode peper, in ringetjes

Olijfolie

150 g Spaanse bakbloedworst, in stukjes

2 buisjes saffraan

300 ml kippenbouillon

4 blikken (van 400 g) cannellinibonen

Peper en zout

10 g korianderblad

1 eetl. citroensap

Marcus Huibers. Foto Studio V

Spoel de pijlinktvisjes schoon en laat ze uitlekken. Trek daarna de kop met de tentakels van het lijfje. Trek de plasticachtige ruggegraat uit het lijf, duw de pulp eruit en gooi dat weg. Snijd het lijfje in drie stukken.

Fruit de ui, knoflook en rode peper met een ruime sliert olie in een braadpan. Bak ook de bloedworst even mee en daarna de inktvis, zowel de lijfjes als de kopjes met tentakels. Schep goed om, doe de saffraan erbij, en daarna de bouillon. Laat even aan de kook komen en doe dan de uitgelekte bonen erbij. Kruid met wat zout en peper en zet 45 minuten in een oven op 175 graden, zonder deksel.

Doe de koriander met 150 ml olijfolie en het citroensap in een mengbeker en pureer goed. Verdeel de stoofpot over diepe borden en schenk er wat korianderolie over. 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.