de gidsVOLKSKEUKEN

Volkskeuken: soep van oma Slootweg

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: tomatensoep met kipgehaktballetjes. Voorgerecht of kleine maaltijd voor 4-6 personen

Tomatensoep met kipgehaktballetjes.Beeld Sake Slootweg

Oma Slootweg was een kleine vrouw met een cameeketting en een stevig postuur. Elke ochtend stond ze om half 7 op, las de krant van voor tot achter en bracht de rest van de dag voornamelijk bellend door met een wijdvertakt netwerk van Limburgse familie.

Oma vertelde graag verhalen. Meestal over spannende schuilkelders of vergeten tafelzilver in de oorlog. Ik vind het jammer dat ik niet vaker heb doorgevraagd. Bijvoorbeeld over het verhaal dat ze, toen ze trouwde, helemaal niet kon koken. ‘Opa heeft me alles geleerd’, zei ze dan vertederd. Samen zag ik ze gezellig in de keuken staan. 

Opa kon dus blijkbaar goed genoeg koken om het z’n vrouw te leren, maar liet het daarna veertig jaar aan haar over. Was dit gewoon hoe het was? Moest zij van hem of mocht hij juist niet van haar?

Ik zal het nooit weten. Of nou ja, misschien toch een beetje. Opa had graag soep vooraf, dus was er elke dag soep. Tomatensoep of groentesoep. Ook na zijn overlijden ging ze daar onverstoorbaar mee door. Tot ze zich realiseerde dat ze eigenlijk helemaal niet van soep hield. ‘Ik ben ermee gestopt’, fluisterde ze me op een dag toe. Alsof opa het anders toch zou horen. Tachtig jaar had ze geleefd, voor ze deze beslissing nam. 

Als kind at ik het liefst oma’s tomatensoep. Hier gebruikte ze een arsenaal maggiproducten voor. Ik maak een verse met balletjes van kipgehakt.

Ingrediënten

Voor de soep

1 flinke ui, fijngehakt

1 stengel bleekselderij met blad, fijngehakt

35 g boter

2 eetl. bloem

70 g tomatenpuree

1 kg tomaten, in partjes

1 liter kippenbouillon

Optioneel: takje maggikruid

Voor de balletjes

200 g kippengehakt

1 ei

4-5 eetl. paneermeel

2 eetl. oestersaus

2 eetl. geraspte parmezaan

5 g peterselieblaadjes, fijngehakt

Fruit de bleekselderij en driekwart van de fijngehakte ui  in de boter langzaam glazig in een grote pan. Roer de bloem erdoorheen en laat een minuutje garen. Doe de tomatenpuree en tomatenpartjes erbij en roer een keer om. Voeg de kippenbouillon toe. Laat 20-30 minuten langzaam koken. Mocht u het in de tuin hebben, doe er dan wat maggikruid bij. Proef op smaak en pureer de soep glad met de staafmixer. Meng de overgebleven ui en alle ingrediënten voor de balletjes ondertussen met een beetje zout en wat peper door elkaar. Draai er soepballetjes van. Doe de balletjes in de soep en pocheer in 5-10 minuten gaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden