Recepten De Volkskeuken

Volkskeuken: snel- of slow cooked Boston baked beans

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Boston baked beans Beeld Pay-Uun Hiu

Nichtje S. jubelt al jaren over haar multicooker. Ze heeft de snelkookpan, rijstkoker, slowcooker en stomer de deur uitgedaan en haar wonderpan, die dat allemaal kan, draait overuren. ‘In no time van ongeweekte bonen naar gare! Nooit meer weken!’, schreef ze me.

Niets voor mij, dacht ik. Laat alles gaar pruttelen in zijn eigen tijd, was het motto van mijn moeder.

En bonen zonder weken, daar geloof ik niet in. Maar daardoor eet ik wel veel minder peulvruchten dan voor een vegetariër (met een hekel aan boter, melk en room) goed zou zijn. Want altijd als ik bedenk dat ik bonen wil eten, is het te laat om ze nog te weken en te koken. Dus dan maar weer een blikje, maar dat geeft niet dezelfde voldoening. Nu is het weer de tijd van nieuwjaar en goede voornemens, en om het leuk te houden gaf ik mezelf een kleine (3 liter) multicooker.

Ik verdiepte me in snelkookpan- en slowcookgerechten, maar bij de meeste recepten worden bonen toch geweekt. Ik vond een lekkere vegetarische variant van Boston baked beans (witte bonen in veredelde tomatensaus) in Slow cooked van Olivia Andrews, maakte er een snelkookversie van en nam de proef op de som. De bonen die ik een nacht in koud water had geweekt, waren in een half uur perfect zacht, bij de ongeweekte bonen duurde het een kwartiertje langer. En o ja, volgens sommigen zou de winderigheid afnemen als je de bonen eerst weekt en goed afspoelt. Vergeefse moeite: als je er gevoelig voor bent, is het in beide gevallen even erg.

Spoel de bonen af, laat ze uitlekken, zet ze met de bouillon en het laurierblaadje op en kook ca. 5-10 min. Verwarm intussen de olie in een braadpan en bak daarin op matig vuur ui, knoflook en specerijen. Roer de ahornsiroop er doorheen, laat even karamelliseren. Voeg de bonen met de bouillon en andere ingrediënten toe, incl. zout en peper. Roer door en doe alles in de multicooker of snelkookpan. Stel in op een half uur (geweekte bonen) of 45 min. (ongeweekte bonen). Serveer met een takje peterselie en eet er bruine rijst of geroosterd brood en salade bij. Het kan ook zonder snelkookpan: week de bonen vooraf 8 uur in koud water, bereid het gerecht volgens recept met een kooktijd van 3 uur.

Boston baked beans

hoofdgerecht voor 2 personen

190 g gedroogde witte bonen

2 eetl. olie

½ ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gesnipperd

½ eetl. gerookte paprikapoeder

½ theel. chilipoeder

2 eetl. ahornsiroop

1 eetl. dijonmosterd

200 g tomatenblokjes (uit blik)

500 ml groentebouillon

1 laurierblaadje

paar takjes peterselie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden