Volkskeuken Rösti

Volkskeuken: rösti am See


Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: rösti met spek en gebakken ei (hoofd- of bijgerecht voor twee personen).

Rösti met spek en gebakken ei Beeld RV

Niets aan de naam van hotel Terrasse Am See in het Zwitserse dorpje Vitznau bleek te veel gezegd. Vanaf het terras met verweerde bistrostoeltjes keek ik weids uit over de azuurblauwe Vierwaldstättersee. In het licht van de ondergaande zon zwom een oudere dame met een roze badmuts voorbij. Bij het gele veerhuisje met afrikaantjes voor de ramen wachtten Arabische toeristen op de laatste raderstoomboot naar Luzern.

Op de menukaart zag ik ze staan: rösti. Ik had al veel pogingen gedaan om deze Zwitserse klassieker onder de knie te krijgen maar zonder succes. Ik kneep het vocht uit de rauwe aardappels, bond ze met ei en bloem, maar ze bleven rauw van binnen, dropen in het vet of smaakten melig. Hoe kon zoiets ogenschijnlijk simpels toch zo moeilijk zijn, dacht ik als ik weer eens boven een pan met mislukkingen hing. Zou ik nu dan het rösti-geheim ontrafelen?

Ik vertelde de jonge serveerster over mijn strubbelingen. Ze moest hard lachen. ‘Dat is toch HE-LE-maal niet moeilijk!’, zei ze. ‘Dat dacht ik ook’, pruttelde ik lichtjes gekrenkt terug. ‘Also… bij ons maken we rösti met gekookte aardappelen van gisteren. Verder gaat er niks in behalve spek, peper en zout en bakken we ze in veel boter.’ Met aardappelen van gisteren was het mysterie opgelost. De stoomfluit van de raderboot galmde over het meer.

Sake Slootweg. Beeld Studio V

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen

100 g blokjes gerookt ontbijtspek

60 g roomboter

2 eieren

blaadjes van 2 takjes bladpeterselie, fijngehakt

Kook de aardappelen 10-15 minuten in de schil. Ze moeten nèt gaar en stug zijn. Giet af, laat afkoelen en zet ze een nacht in de koelkast. Schil de aardappelen de volgende dag en rasp ze met een grove rasp. 

Bak de spekjes krokant, doe ze samen met de aardappelrasp in een kom en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de boter over twee koekenpannen. Verdeel het aardappelmengsel over de pannen wanneer de boter bruist, druk stevig aan tot twee platte cirkels van ongeveer 1½ cm dik en 15 cm doorsnee. Bak zo’n 15 tot 20 minuten op zacht vuur. Doe de laatste 5 minuten een deksel op de pan. Wanneer de rösti’s aan de onderkant een goudbruine korst hebben bakt u de eieren in een derde pan. De hotel-rösti was aan één kant gebakken, maar u kunt ‘m natuurlijk aan beide kanten bakken. Leg een bord op de röstipan, keer beide tegelijkertijd om en leg het ei er bovenop. Garneer met peterselie. 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.