Volkskeuken Recept

Volkskeuken: peultjes zonder kip

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Pasta met peultjes, citroenroom en eimimosa (hoofdgerecht, 2 personen)

Pasta met peultjes, citroenroom en eimimosa Beeld RV

Rafelrandjes, als slecht ontworpen Brussels kant, aan de snijbietbladeren, de pluksla, de bieten. Gelukkig ­lijken de peultjes, prei, kapucijners en tuinbonen immuun. Maar wacht eens? Had ik hier geen wortels gezaaid?

Zo’n anderhalve maand geleden is mijn moestuin tot volle bloei gekomen, maar de combinatie met kippen blijft gecompliceerd. Vooral als twee van de brutaalste dames in een boom slapen en bij het krieken van de dag al op zijn. Zo kunnen ze zonder toezicht de lekkerste hapjes snaaien. Maar eerst voeren Lotje en Keetje, nog in de boom, op luide toon hun ochtend­gesprek. Echt: hiermee vergeleken is alle ophef over ­hanengekraai een lachertje. Om onze buren te ontzien, rent één van ons daarom elke ochtend rond vijven in verregaande staat van ontkleding de tuin in en duwt de meiden de boom uit.

Gelukkig bestaan er netten, waaronder de bladeren onbekommerd kunnen doorgroeien. Verse, verrukkelijke peultjes oogst ik al wekenlang. Maar ook Nederlandse winkelpeultjes zijn prima in deze ­zijdezachte, simpele pasta.

Pel de eieren en wrijf ze met een houten lepel door een ­metalen zeef. (U kunt ze ook prakken, alleen is het effect dan minder mooi.) Breng deze ­‘mimosa’ op smaak met zout en nootmuskaat. Zet afgedekt weg, op kamertemperatuur. 

Breng ruim water met zout aan de kook voor de pasta. Rasp de schil van de citroen. Schenk de room met de rozemarijn en een flinke snuf zout in een andere pan en breng aan de kook. Roer de citroenrasp door de room en laat 7 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan (pas op voor overkoken). Voeg de peultjes toe, breng weer aan de kook en kook ze afgedekt in nog 3 minuten knapperig gaar. Kook intussen ook de pasta beetgaar.

Giet de pasta af, maar bewaar een beetje kookvocht. Roer 2 à 3 eetlepels kookvocht door de peultjes met citroenroomsaus en breng op smaak met zout en peper. ­Verdeel de pasta over twee warme, diepe borden. Schenk de peultjes-citroensaus over de pasta. Bestrooi met ei-mimosa. Geef de rest van de mimosa ­erbij en eet met kropsla.

Pasta met peultjes, citroenroom en eimimosa 

3 biologische eieren, hardgekookt

versgeraspte nootmuskaat

1 biologische citroen

250 ml slagroom

1 klein takje rozemarijn

300 g peultjes, schoongemaakt

180 g reuze-spiraalpasta (eliche giganti) of fusilli

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.