De gidsVolkskeuken
Volkskeuken: penne met paddestoelen en tijm
De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: penne met paddestoelen en tijm (hoofdgerecht) voor 2-3 personen.
Ik ben gek op kaas. Nee, niet die vierkante plastic blokken uit de supermarkt, waar ‘belegen’ op staat terwijl ze pas net uit de kraamkamer van de kaasfabriek zijn gekomen. Maar liefst boerenkaas, écht belegen of zelfs oud. Gemaakt van volle melk van koeien die lekker buiten hebben gelopen. En biologisch natuurlijk, zodat je weet dat de boer zijn land niet heeft platgespoten en we misschien nog een grutto aan onze kleinkinderen kunnen laten zien: kijk maar eens op de site van de Vogelbescherming. Kaas met smáák.
Ik eet elke dag kaas. Op brood. In een tosti. Of in de pasta. Maar ja, kaas heeft pakweg dezelfde klimaatbelasting als vlees. En ons kleine land heeft zo veel broeikasgasuitstotende, poepende koeien, dat de natuur eronder lijdt. Dus wil ik toch proberen om wat te minderen met kaas, met vlees is dat uiteindelijk vrij pijnloos gelukt. Het staat vast: ik word een flexikaziër!
Nu ís er tegenwoordig veganistische kaas. Gemaakt van kokosolie, zetmeel en smaakstoffen. Het ruikt en smaakt inderdaad heel vaag naar jonge kaas. Maar lekker? Dan probeer ik het liever zonder kaas! En dat blijkt eigenlijk wonderwel te lukken, zelfs met pasta. Lang gebakken ui en paddestoelen geven smaak genoeg.
Ingrediënten:
50 ml olijfolie
2 flink grote uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
500 g champignons, in plakjes
1 eetl. gedroogde tijm
¾-1 paddestoelenbouillonblokje
200 g penne (volkoren of witte)
30 g pijnboompitjes (of zonnebloempitten), geroosterd
4 dunne lente-uitjes, in ringetjes
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en knoflook met een snuf zout ca. 10 minuten op laag vuur met het deksel op de pan en daarna nog 10 minuten zonder deksel, schep af en toe om. Voeg de champignonplakjes en tijm toe en verkruimel er driekwart van het bouillonblokje overheen. Bak nog ca. 10-15 minuten op laag vuur met het deksel op de pan, tot de paddestoelen iets bruin, vochtig en zacht zijn. Schep regelmatig om. Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water met een snuf zout.
Giet de pasta af, bewaar een flinke scheut kookwater. Meng het champignonmengsel door de hete pasta, voeg eventueel nog wat kookwater toe als u het te droog vindt. Meng de pitten en lente-uiringen erdoor. Maak op smaak af met gul versgemalen peper en zo nodig nog wat verkruimeld bouillonblokje. Eet met gestoofde venkel.