Recept De Volkskeuken

Volkskeuken: ontbijtbowl met kefir en gembersiroop

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: ontbijtbowl met kefir, fruit, noten en gembersiroop (2 personen, ontbijt). 

Volkskeuken ontbijtbowl. Beeld Tallina van den Hoed

Als alles gaat zoals gepland, lig ik nu in het ziekenhuis. Mijn knie moet worden gerepareerd, anders loop ik de rest van mijn leven mank en val ik de hele tijd. Dat staat zo slordig. Het komt vast allemaal goed, met die knie van mij, maar echt zín heb ik niet in die operatie. Maar een wiebelknie is ook geen optie, dus vooruit met de geit.

Ik ben gaan uitzoeken of ik met voeding mijn herstel kan bevorderen. Want zo’n operatie mag dan zo gepiept zijn, ik moet daarna nog wel een paar maanden revalideren. Als ik dat nou een handje zou kunnen helpen met gezond eten, dan zou dat mooi zijn.

Er moet naderhand van alles herstellen: botten en spieren. Dan zouden calcium, vitamine D en eiwitten kunnen helpen. Ik mag de eerste weken na de operatie niks doen, en daar word ik vast sip van, maar van vers fruit word ik blij. Van niks doen kom je aan, en dat kan nooit goed zijn voor een herstellende knie, dus ik moet ook een beetje op de lijn letten. En ik kan zelfs niet een klein stukje lopen, dus het moet makkelijk klaar te maken zijn.

Dus we doen het op z’n ­hipster: een ontbijtbowl. Alhoewel, hipster: het is gewoon lekker, gezond, vrolijk en makkelijk. Ook voor gezonde knieën.

Bereiding

Maak de gembersiroop van tevoren. Schil de gember en rasp hem fijn. Doe de gember, de rietsuiker en 125 ml water in een pannetje en breng het aan de kook. Gewone suiker kan ook, maar rietsuiker heeft meer karamelsmaak. Laat het een paar minuten zachtjes pruttelen. Laat het daarna wat afkoelen, zeef het een paar keer, zodat je een heldere vloeistof overhoudt. Doe dat in een brandschoon flesje en bewaar het tot 6 weken in de koelkast. Ook lekker als limonade, door een wokgerecht, in je bier of bubbelwijn. Maar nu: ­ontbijt.

Verdeel de kefir over twee kommen, snijd de banaan in plakjes en pel de mandarijn. Verdeel het fruit over de kefir. Verhit een pannetje en doe daar de zonnepitten in: rooster ze tot ze poffen. Verdeel de noten, pitten en zaadjes over je kommetjes. Heb je andere zaadjes? Mag ook hoor! Giet mooie sliertjes gembersiroop over je bowl, versier het eventueel met een munt- of basilicumblaadje. Eet smakelijk!

Ingrediënten

100 g verse gember

300 g rietsuiker

400 g dikke (yoghurt)kefir

1 banaan

1 mandarijntje

10 frambozen

2 eetl. zonnebloempitten

20 pecannoten

1 eetl. chiazaadjes

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden