Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Makaronilaatikko (Finse macaroni)

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Makaronilaatikko (Finse macaroni) (hoofdgerecht voor 4 personen).

Finse macaroni Beeld Marcus Huibers

Wist u dat ze in Finland al om half 11 ’s ochtends aan de lunch beginnen? Ik wist het in ieder geval niet toen ik afgelopen week het slaperige universiteitsstadje Turku bezocht en om half 11 zag dat de meeste collega’s onrustig op hun stoelen begonnen te schuiven, laptops werden dichtgeklapt en een grote kar met salades, brood en gestoofd rendier naar binnen werd gereden. Ik dacht nog even dat het aan mij lag, dat ik in de war was qua wintertijd of zo. Maar de Finnen lunchen dus echt om half 11.

Zo doen de Finnen wel meer vreemde dingen. Heel vroeg opstaan en heel vroeg gaan slapen, bijvoorbeeld. De hele dag door havermoutpap eten en slappe koffie drinken. Voor een belangrijke presentatie eerst een glas sterke drank achterover slaan (dit is geen verzinsel). Van berenvlees paté maken en dat opeten (ook niet verzonnen, zie hieronder). Enorme accijnzen op drank heffen, waardoor zelfs een eenvoudig biertje onbetaalbaar is.

Berenpaté Beeld Marcus Huibers

Het verontrustendst vond ik nog wel de groeiende populariteit van vegetarisch eten. Volgens mijn collega’s poppen vegetarische restaurants als paddestoelen uit de grond. Maar gevraagd naar het Finse nationale gerecht waar iedereen dol op is, noemen de meesten toch Finse macaroni, een soort mac and cheese uit de oven, met een hoop gehakt erin. Wat er zo oer-Fins is aan macaroni en kerriepoeder durfde ik niet te vragen, maar goed, je hoeft niet op alle slakken zout te leggen, ook al komt dat de smaak ten goede.

Macaroni in pak Beeld Marcus Huibers

Kook de macaroni in gezouten water gaar volgens de instructies op het pak. Fruit de uien 5 minuten in een paar lepels olijfolie, en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt rul, en breng op smaak met peper, een snufje zout, de kerrie en het verkruimelde bouillonblokje. Laat zo nog even sudderen, totdat het bouillonblokje volledig is opgelost. Meng het gehakt met de macaroni en stort in een ruime ovenschaal. Klop de eieren met een garde door de melk, en schenk over de ovenschotel. Verdeel de kaas erover. Bak de schotel 45 minuten op 175 graden, het eerste half uur afgedekt met aluminiumfolie, het laatste kwartier zonder voor een mooi bruin korstje. Eet er een frisse salade bij (of gedroogd rendier, als u dat toevallig in huis hebt). De Finnen serveren het met ketchup, en ik snap dat wel. 

Ingrediënten 

400 g macaroni

-olijfolie

2 uien, gesnipperd

500 g rundergehakt

peper en zout

-1 runderbouillonblokje

1 eetl. kerrie

7 dl volle melk

3 eieren

250 g geraspte kaas, naar smaak

De Volkskeuken-chefs. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.