De gids Volkskeuken

Volkskeuken: Libanees promotiediner

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: labneh met gebakken koriander, knoflook en amandelen. Voorgerecht voor 4 personen.

Labneh met gebakken koriander, knoflook en amandelen. Beeld Sake Slootweg

Met haar vers ondertekende doctorsbul stapt vriendin Emma de universiteitsaula uit. ‘Zo, nu gaan we Libanees eten’, zegt ze. In onze vriendengroep is Emma de vriendin die tot het laatst in het café zit en irritant vroeg weer opstaat om te gaan hardlopen. Soms is ze ‘kwijt.’ Dan zit ze in Ouagadougou. Of op Vlieland. Dat ze ook nog promoveerde, was ik eigenlijk vergeten.

Bij binnenkomst in het huiskamerrestaurant staat Merijn Tol voor het fornuis. Ik kende haar kookboeken, nu kookt ze ineens hier. Typisch Emma dat zij en Merijn elkaar al jaren kennen en dat ik dat niet wist.

Merijn kookt uit haar nieuwe kookboek Beiroet. De tafels staan vol: salade met biet en rode kool, gehaktballetjes met kersen en dadelvla toe.

 Ik blader kriskras door Merijns eigen exemplaar. Twaalf jaar reizen naar Beiroet samengeperst in één boek: recepten, een Arabische eetwoordenlijst, verhalen over wat haar Libanese vriendin Tamar graag eet en waar ik lekker brood koop. Elk hoofdstuk beslaat één wijk. Smakkend en steeds nieuwsgieriger duizelt het me een beetje. Misschien is dat ook de bedoeling, Beiroet dient zich volgens Merijn niet in hapklare brokken aan. ‘Je kunt dus maar beter voorbereid zijn.’ Emma en Beiroet lijken op elkaar, denk ik op weg naar huis.

Ik begin bij labneh. Merijn versiert de gezouten en uitgelekte yoghurt met bietjes, pistache of gedroogde rozenblaadjes. Onderstaand recept paste ik iets aan. Zo moet het eigenlijk met geitenyoghurt, maar ik heb liever gewone.

Ingrediënten

1 liter volle (biologische) yoghurt

50 g witte amandelen

1 bosje koriander (40 g), grof gesneden

2 teentjes knoflook, in plakjes

Sumak (Turkse supermarkt)

Frisgroene olijfolie

3 Arabische platbroden (Turkse supermarkt)

Roer ongeveer 1 theelepel zout in beetjes door de yoghurt. Proef steeds. Het mag lekker zout smaken maar niet te. Leg een schone, uitgespoelde theedoek in een zeef. Giet hier de yoghurt in en laat 8 uur uitlekken op een koele plek. 

Spreid 250 ml labneh uit over een bord. Verhit 3 eetlepels gewone olijfolie in een pan en bak de amandelen goudbruin. Schep uit de pan. Bak in dezelfde pan de koriander en knoflook in enkele minuten bijna knapperig op middelhoog vuur. 

Verdeel de koriander en knoflook over de labneh. Hak de amandelen fijn. Strooi ze met wat sumak over de yoghurt. Besprenkel met frisgroene olijfolie. Eet met platbrood, salades en andere kleine voorgerechtjes. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden