De gids Volkskeuken

Volkskeuken: kerriesoep met linzen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Mulligatawny. Voorgerecht of kleine maaltijd voor 4 personen. 

Mulligatawny, kerriesoep. Beeld Sake Slootweg

In 2020 kom ik er gewoon voor uit. Soms doe ik stiekem een middagdutje op kantoor. In de kolfkamer. Zo, dat lucht op. De één laaft zich aan espresso’s of de snoepautomaat; om ’s middags weer te schitteren doe ik soms een tienminutenslaapje. In China is dat heel normaal. Na de lunch schuift men het toetsenbord zonder gêne opzij en knapt een verkwikkend uiltje op het bureau, of eronder.

Voor de momenten dat ik er niet tussenuit kan is er altijd nog de bekende vier-uur-poedersoep-strategie. Maar die soep maak ik voortaan gewoon zelf. Ik begin met een variant van de poedersoep der poedersoepen; kerriesoep.

Afgaand op het plaatje op de poederpakjes gaat er in ieder geval wortel en tomaat in. In oud-Hollandse kookboeken lees ik over gebonden bouillon met kerriepoeder erdoor. Soms geserveerd met gekookte rijst. Daar krijg ik weinig trek van. Van de pittige Brits-Indiase kerriesoep mulligatawny wel. Een product uit de koloniale tijd, staat het nog steeds op de kaart van veel Brits-Indiase restaurants. Er bestaan honderden variaties. Neem een grote pan mee naar uw werk. Terwijl uw collega’s eten kunt u fijn even plat. 

Ingrediënten

1 prei

1 ui, gesnipperd

1 winterpeen, in blokjes

1 stengel bleekselderij, in blokjes

2 teentjes knoflook, in schijfjes

Stukje verse gember van 4 cm, in blokjes

2 tomaten, in blokjes

100 g rode linzen

1 appel, in blokjes

1 afgestreken eetl. kerriepoeder (10 g)

½ theel. kurkuma

1 flinke eetl. bloem (20 g)

1½ l kippen- of groentebouillon (uit een pot)

2 witte boterhammen, in blokjes

klein bosje bieslook, fijngehakt

Snijd de prei in de lengte doormidden. Was zorgvuldig en controleer op zand. Snijd in halve ringen. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan. Fruit de prei, ui, winterpeen en bleekselderij zo’n 5 minuten op laag vuur. Doe de knoflook en gember erbij en fruit enkele minuten mee. Voeg de tomaten, linzen en appel toe en schep goed om. Schep kerriepoeder, kurkuma en bloem door de groenten. Laat de bloem enkele minuten garen. Giet de bouillon erbij. Kook zo’n 25 minuten zachtjes met de deksel op de pan, tot de linzen gaar zijn. Roer regelmatig. Pureer tot een gladde soep met de staafmixer. Controleer op smaak. Rooster de boterhamblokjes in de oven op 180 graden (boven-onderwarmte) in enkele minuten knapperig. Schep de soep in soepborden. Garneer met de croutons en bieslook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden