recept De volkskeuken

Volkskeuken: Karbonaadjes met pizzaiolasaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Karbonaadjes met pizzaiolasaus (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Karbonaadjes met pizzaiolasaus. Foto Onno Kleyn

Tijm hebben we staan, gulle bossen, in ons Bourgondische rotstuintje. Gigantische struiken salie ook, grootbladig en die met kleine puntblaadjes. Ettelijke kuiven rozemarijn, allemaal afstammelingen van elkaar, sommige bijna manshoog. Al dat groen is geplant, langer of korter geleden. Het weerhoudt woest aanwaaiend volk er niet van zich te vestigen. Het aardige is dat dat zo te zien in generaties gaat. Een paar jaar lang was de groene munt niet te temmen, maar nu kwijnt hij in een hoekje. Dit voorjaar groeide er opeens overal oregano, vrolijke wuiftakken met bijna-ronde miniblaadjes, die inmiddels bloemtrosjes aan de uiteinden hebben gekregen, paars maar ook wit. De oregano voegt zich heel natuurlijk tussen de andere planten, is niet hinderlijk en doet alsof hij er altijd al is geweest. Maar ja, een kruid is een kruid, dat gaat gebruikt worden. Kwantiteit helpt niet: kruiden worden nooit groenten. Ik stoof althans geen pondjes rozemarijn of salie.

Waar is oregano lekker in? Tomatensaus. Dat is nu eenmaal verordonneerd door de culigoden, wellicht na die liederlijk uit de hand lopende excursie naar Zuid-Italië. In hun hoofdkwartier Griekenland weten ze er ook weg mee, maar tussen het rood van Napels krijgt het kruid een extra non so che cosa. Pizzabakkers bereiden volgens de traditie een basissaus met wat ansjovis die soms ook bij vlees of vis wordt gebruikt. Ik maakte heel simpel karbonaadjes alla pizzaiola.

Bereiding

Bestrooi de karbonaadjes met zout en zet een poosje weg: een paar uur is nog beter dan een kwartiertje. Bak de ansjovisfilets met de knoflook zachtjes in de helft van de olie tot de vis uit elkaar valt en de knoflook gaat geuren en kleuren. Italianen gooien de knoflook daarna weg; kijk wat je zelf wilt. Doe de tomaten in de pan en druk ze stuk. Voeg zout toe en laat zonder deksel zachtjes pruttelen, stukkoken en wat indikken. In circa 10 minuten is de saus klaar. Voeg de oregano toe en controleer op smaak, misschien moet er zout bij of, als het erg zuur is, een beetje suiker.

Verhit in een grote koekenpan de resterende olie en bak er de karbonaadjes in. 3 minuten per kant is genoeg. Serveer het een met het ander. Pizzaiolasaus past natuurlijk bij nog veel meer.

Ingrediënten

4 schouderkarbonaadjes

1 blik gepelde tomaten

3 ansjovisfilets

2 takken verse oregano of 1 eetl. gedroogde

1 teen knoflook

6 eetl. olijfolie

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.