De Gids De Volkskeuken

Volkskeuken: Hollandse hazenpeper, ouderwets maar verantwoord

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Hollandse hazenpeper (hoofdgerecht, 6 personen)

Hazenpeper in de pan. Beeld Marcus Huibers

Milieutechnisch ben ik een modelburger. Zo heb ik destijds bewust geen kinderen genomen, want die staan per stuk garant voor 80 jaar ecologische voetafdrukken van heb ik jou daar. Ik heb een auto die ik vrijwel nooit gebruik: deze jongen gaat liever met het openbaar vervoer en de benenwagen. Vliegen doe ik met grote tegenzin en vrijwel uitsluitend voor mijn werk, met een vliegtuig dat doorgaans ook zonder mij was gevlogen. Ik scheid afval en douche koud, op gezette tijden.

Blijft over mijn grote voorliefde voor dierlijke eiwitten. Dat is wel een dingetje, als we terug moeten naar maximaal 200 gram per week, zoals bonafide wetenschappers hebben voorgerekend. Ik doe heus mijn best, door minder vlees te eten en alleen van dieren van onbespoten afkomst die een aangenaam leven hebben gehad, het allerliefst in de vrije natuur. Dat sommige dieractivisten zich nog het meeste lijken op te winden over het eten van wild, heb ik nooit begrepen.

Enfin, bij de poelier was de hazenbout in de aanbieding. Even aarzelde ik nog, daar zou ik vast weer een hoop gezeik mee krijgen, maar waarom eigenlijk? Hollandse haas is erg verantwoord vergeleken met het vlees dat in de supermarkt ligt, daarmee eindig ik vast niet aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Ik maakte er ouderwetse Hollandse hazenpeper mee.

Marineer de bouten een nacht in de rode wijn. Haal ze uit de marinade, dep ze droog, kruid met zout en bak in een koekenpan met boter rondom bruin. Leg ze in een braadpan. Bak spek, ui, knoflook en peen in het bakvet, doe de tomatenpuree erbij, en meng goed. Doe dit bij de bouten in de braadpan, schenk de marinadewijn en de fond erbij en doe de laurier, tijm en jeneverbes in de pan. Breng even aan het borrelen, en zet dan 3 uur met gesloten deksel in een oven op 125 graden.

Haal bouten, laurier en tijmtakjes uit de pan (gooi de kruiden weg) en pluk het vlees van het bot. Zet de braadpan op hoog vuur zodat het vocht wat inkookt en meng de peperkoek erdoor. Roer goed zodat de saus begint te binden en de koek oplost. Doe het hazenvlees erbij. Breng op smaak met peper. Serveer met kleine zilveruitjes, spruiten en romige aardappelpuree.

Hollandse hazenpeper (Hoofdgerecht voor 6 personen)

- 3 hazenbouten

- 3 dl rode wijn

- roomboter

- 150 g gerookt spek (blokjes)

- 2 uien, gesnipperd

- 3 knoflook, gehakt

- 4 bospeen, gehakt

- 70 g tomatenpuree

- 3 dl wildfond

- 3 laurierblaadjes

- 7 g tijmtakjes

- 8 jeneverbessen, geplet

- 70 g peper- of kruidkoek, in stukjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.