Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Groentenlasagne

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: hoofdgerecht voor 2 personen. 

Beeld Loethe Olthuis

Lekker eten in Rome is geen vanzelfsprekendheid. In een straal van 2 kilometer rond het Vaticaan of het Colosseum zetten ze je zonder gewetensbezwaren liefdeloos, smakeloos instanteten voor. De allerberoerdste lasagne ooit at ik in een straatje schuin tegenover de St. Pieter, in een ranzig restaurant waarvan ik de naam heb gewist.

Maar waarom ging je daar dan ook naar binnen?, hoor ik u zeggen. Omdat ik doorweekt was. Het stortregende. En het was buiten amper 13 graden. In deze hittegolf denk ik daar overigens met verlangen naar terug.

Twee stappen buiten de toeristenfuiken en je vind al volop briljante, betaalbare eettentjes. Met vaak hun eigen versie van ‘klassiek Italiaans eten’, zoals deze nonchalante groentenlasagne. Verrukkelijk, en ideaal in warme Nederlandse zomers.

Bereiding:

Rooster de pitjes lichtbruin in een koekenpan en laat ze uitgespreid afkoelen. Verwarm de ovengrill voor. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Doe de groenten op 2 plakken ui na in een schaal en hussel er een flinke snuf zout en 3 eetlepels olijfolie door. Verspreid de groenten over de bakplaat en rooster ze ca. 10 minuten in het midden van de oven. Haal de bakplaat uit de oven, schep de groenten om en rooster nog ca. 10 minuten tot ze iets bruin en zacht zijn.

Snipper intussen de achtergehouden uiplakken fijn. Verhit 1 eetl. olie in een wok of braadpan en bak de uisnippers en gehakte knoflook 3 minuten op laag vuur. Voeg de tomaatblokjes, tijm en een snuf zout toe en sudder 10 minuten in een dichte pan. Breng tegelijkertijd ruim water met een snuf zout aan de kook en kook de lasagne beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing. Laat de lasagnebladen uitlekken in een vergiet.

Verdeel 2 bladen lasagne over 2 warme borden. Leg er per bord ongeveer een kwart van de geroosterde groenten op, schenk er wat tomatensaus over en bestrooi met wat kaas. Herhaal (gebruik nu alle groenten). Dek tenslotte weer af met lasagnevellen, de laatste tomatensaus en wat kaas. Strooi de pitjes over de borden, garneer met de basilicum en geef er een groene salade bij.

Ingrediënten:

1 eetl. pijnboompitjes

1 flinke venkelknol, schoongemaakt, in dunne plakken

1 flinke courgette, schoongemaakt, in plakken

1 rode paprika, schoongemaakt, in brede repen

2 (rode) uien, gepeld, in plakken

4 eetl. olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 blik tomaatblokjes à 400 g netto

1 eetl. verse tijmblaadjes

12 kleine (geribbelde) vierkante lasagnevelletjes

4-6 eetl. versgeraspte Parmezaan

blaadjes van 3 takjes basilicum

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.