Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Groentela-korma

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Groentela-korma (hoofdgerecht voor 4 personen)

Groentela-korma Foto Tallina van den Hoed

Een paar weken geleden verdraaide ik spectaculair mijn knie. Ik zal u niet vervelen met details daaromtrent, maar het had iets te maken met leuke jonge jongens, een grasveld, een frisbee en een gebrek mijnerzijds aan schoenen met noppen. Normaal gesproken rust je met zo’n kwetsuur, maar dat kon niet: ik moest werken en leuke dingen doen. Gelukkig is het nu weer een gewone schoolweek en schijnt de zon, dus dat is een prima moment om wel te rusten met een zere knie.

Maar boodschappen doen valt niet onder rust, dus na een paar dagen eten lagen er louter nog robuuste ordentelijke dingen in de groentela. Broccoli, winterpeen, wat snijbonen, het ademde allemaal niet veel lentesfeer. Gelukkig bestaat er een culinair wondermiddel: saus.

We maken korma: een milde saus uit India, die men meestal combineert met kip. Maar wij doen er vandaag groenten in. Een wortelsalade erbij voor het knapperige. Vervang de room door bijvoorbeeld sojaroom en het is zelfs veganistisch. Heeft u andere groenten in uw groentela, dan gebruikt u die natuurlijk.

Snipper de ui en de knoflook en fruit dit aan in een sliert olie. Voeg de specerijen toe en bak het even tot het geurt. Doe dan water, room en gemalen amandelen toe, roer het goed door en laat het aan de kook komen. Snijd de roosjes van de broccoli af, haal de harde schil van de stronk af en snijd de stronk in plakjes. Schil de zoete aardappel en snijd hem in stukken. Haal de draadjes van de snijbonen af en snijd ze in reepjes. Doe alle groenten in de saus, roer goed. Laat het 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Voeg indien nodig extra water toe.

Rasp in die tijd de wortels. Laat de rozijnen even wellen in warm water. Bak de komijnzaadjes heel even in een hete, droge pan: zo geven ze meer smaak en geur af. Meng wortel, rozijnen, komijn en het sinaasappelsap met een snuf zout.

Bestrooi met de selderij. Eet met rijst en papadums. 

Groentela-korma met wortelsalade

1 grote ui

3 tenen knoflook

zonnebloemolie

2 cm verse gember, geschild en geraspt

1 volle theel. komijnpoeder

1 volle theel. koenjit

2 volle theel. korianderpoeder

zout, peper

200 ml water

200 ml room

50 g grof gemalen amandelen

1 stronk broccoli

1 zoete aardappel

200 g snijbonen

5 takjes selderij

Voor de wortelsalade:

400 g wortel

1 handje rozijnen

1 theelepel komijnzaadjes

sap van een halve sinaasappel

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.