Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Goulash met rundvlees

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Goulash met rundvlees (hoofdgerecht voor 6 - 8 personen)

Beeld Tallina van den Hoed

In de zomer willen kinderen alleen maar barbecuen, of friet en pizza eten, wat eigenlijk niet zo verschilt van de winter, maar dan willen ze gourmetten en friet en pizza eten. De meeste kinderen blieven niet zo veel groenten en dat is logisch, want daar zit lang niet zo veel energie in en energie hebben ze nodig om te groeien en te spelen.

Veel ouders vinden dat storend; ze willen juist dat hun grut een keur aan groenten weg knaagt. Een stoofpot leent zich daar prima voor: in deze goulash zit al een behoorlijke lading en de kinderen die ik ken, eten het graag!

Snijd het vlees in stukjes en bestrooi het met zout en peper. Verhit de boter in een ruime pan en bak het vlees in drie porties. Doe niet te veel vlees tegelijk in de pan, want anders gaat het stoven in plaats van bakken. Als de stukjes vlees mooi bruin zijn, mogen ze overgeheveld worden naar de stoofpan die op een klein pitje staat, of naar de slowcooker, die ook al aanstaat. 

Snipper de ui en de knoflook en bak ze een paar minuten in het bakvet. Als de uien doorzichtig beginnen te worden, mogen komijnpoeder, paprikapoeder en chilipeper erbij. Bak even mee. Hevel ook het uienmengsel over naar de pan waarin de goulash gestoofd gaat worden. 

Doe de gepelde tomaten in de bakpan. Duw ze stuk en giet de hete bouillon erbij. Giet ook dit in de stoofpan. Waarom deze tussenstap? Stoofvlees houdt er niet van in aanraking te komen met koude ingrediënten, dan wordt het taai. Op deze manier voorkom je dat. 

Snijd de paprika’s fijn en ontdooi de erwtjes. Voeg ze met de kerrie en de ketjap toe aan de stoofpot. Doe het deksel op de pan. Zet de stoofpan in een oven van 110 graden, of op een sudderplaatje op het kleinste pitje van uw fornuis, of gebruik de slowcooker op pruttelstand. Laat de goulash minstens 3 uur garen, liefst langer. Vindt u de saus daarna nog te dun? Laat het gerecht even inkoken zonder deksel, of bindt met maizena. 

Eet met rijst of aardappelpuree en komkommersalade. Of sperzieboontjes. Of broccoli. Voor nòg meer groenten. 

700 g runderstoofvlees (bijv. riblap)

zout en peper

50 g boter

5 uien

5 tenen knoflook

1 volle theel. komijnpoeder

1 eetl. gerookt paprikapoeder

1 eetl. gewoon paprikapoeder

1/2 theel. gemalen chilipeper (of meer)

1 blik gepelde tomaten

300 ml hete bouillon

1 stoplicht paprika’s

150 g diepvriesdoperwtjes

1 eetl. kerrie

2 eetl. zoete ketjap

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.