Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Gnocchi met zeekraal

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gnocchi met zeekraal

Foto Sake Slootweg

Tijdens de laatste hittegolf waren deprimerende berichten over klimaatverandering, sproeiverboden en bosbranden niet van de lucht. Eén item op de radio bleef me bij, omdat het tenminste nog enig hoopvol toekomstperspectief bood.

Doordat het droger wordt, vertelde Jelte Rozema, specialist in klimaat-biosfeerinteracties, is er in de toekomst minder zoet water beschikbaar voor de landbouw. Erger nog, in kustland Nederland krijgen we er zoute grond en brak water voor terug. Veel gewassen kunnen daar niet tegen.

Maar het goede nieuws is dat wetenschappers en boeren op Texel en in Zeeland onderzoek doen naar groenten die dat wel kunnen; in de toekomst eten we zilte groenten. 

Lamsoor en zeekraal kent u misschien al. Maar wat dacht u van zeekool en strandbiet? Deze voorouders van de huis-tuin-en-keukenvarianten deinzen niet terug voor een beetje zout. 

Ook bestaan er al varianten van 'gewone' groenten zoals aardappel, tomaat en ui die goed gedijen in zoute grond en via een irrigatietechniek met zout water worden beregend. Bremzout worden ze niet: sommige groenten smaken juist zoeter. 

De zilte aardappelen liggen op Texel al in meerdere winkels. In mijn Amsterdamse supermarkt nog niet. Zeekraal vond ik wel. In afwachting van de opmars van de zilte groenten, oefen ik alvast met dit recept.

Ingredienten 

(Hoofd- of voorgerecht voor twee personen)
500 g kruimige aardappelen
75 g bloem + extra
1 eierdooier
olijfolie
2 rode uien, fijngesnipperd
100 g zeekraal
1 theel. citroenrasp
3 middelgrote tomaten, vruchtvlees verwijderd, in blokjes

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet af, laat even afkoelen en verwijder de schil. Pureer zeer fijn met een pureeknijper of stamper. Er moet ongeveer 450 gram aardappel overblijven. Laat verder afkoelen en kneed de puree met de bloem, eierdooier en een flinke snuf zout tot een deeg. Snijd in vier stukken, bestuif het werkblad met bloem en rol uit tot slierten van 1,5 cm dik. Snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm. Breng een pan met gezouten water aan de kook en gaar ongeveer 25 stuks gnocchi per persoon in zacht kokend water. Wanneer ze komen bovendrijven, zijn ze gaar. Schep de gnocchi uit de pan en bak de ze enkele minuten in een scheut zonnebloemolie krokant.

Voor de saus: fruit de ui in een scheut olijfolie op zacht vuur. Zet het vuur hoger, doe de zeekraal erbij en roerbak ongeveer 2 minuten. Voeg de citroenrasp en wat peper toe. Zet het vuur laag en schep de gnocchi en stukjes tomaat er vlak voor het opdienen doorheen. Verdeel over twee borden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.