De Gids Volkskeuken

Volkskeuken: geroosterde spruitjes met kweepeer en kastanjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde spruitjes met kweepeer en kastanjes. Hoofdgerecht voor 2 personen.  

Geroosterde spruitjes met kweekpeer. Beeld Sake Slootweg

Ik vond de kweepeer altijd een poenige vrucht. De grote gele peer kende ik in geleivorm op dure kaasplankjes, van pronkstillevens in het museum en als deftig boompje in de moestuinen van landhuizen waar ik de catering verzorgde.

Ermee koken kwam nooit in mij op. Tot ik ze laatst zag liggen bij Mustafa, mijn groenteboer. Toen ik vroeg of hij ze nou veel verkocht, antwoordde hij verbaasd. Natuurlijk! In de Arabische wereld wordt er van alles mee gekookt. Wat dan? Maar hij hielp alweer een volgende klant. Nu kon ik natuurlijk gaan googlen maar ik kon het ook gewoon vragen aan zijn collega-winkeliers in mijn rijk geschakeerde winkelstraat aan de rand van Amsterdam. 

De caissière in de Turks-Marokkaanse supermarkt raadde me aan ze door de couscous te doen. Een Irakese Amsterdammer achter me in de rij at ze, tot mijn verbazing, liever rauw. Of leg ze tussen je kleren. Dat ruikt lekker, zei hij. In Aleppo is vleesstoof met kweepeer echt een feestgerecht en bij mijn Libische kapper thuis eten ze het als appelmoes met aardappelen en vlees. De Turkse kleermaker ging zwijmelen bij kweeperen gevuld met rijst en gehakt.

U begrijpt, smakkend en verlangend naar al deze smaken kwam ik thuis. In mijn koelkast trof ik alleen een sobere zak spruitjes en drie pakjes roomboter. Maar geroosterde spruit met zoete kweepeer in boter gesmoord bleek een heerlijke combinatie.

Ingrediënten

150 g witte champignons

100 g geschilde en geroosterde kastanjes (Turkse supermarkt)

½ kweepeer, klokhuis verwijderd (Turkse supermarkt)

35 g roomboter

2 sjalotten, fijngesneden

3 eetl. witte wijn

1 takje tijm

500 g spruitjes, kontjes en zwarte blaadjes verwijderd

Blaadjes van 4 takjes peterselie, fijngehakt

Handje ongebrande walnoten

Bereiding

Verwarm de oven op 225 graden. Snijd de champignons, kastanjes en ongeschilde kweepeer in blokjes van ongeveer ½ cm groot. Laat de boter bruisen in een koekenpan. Bak de champignonblokjes tot ze bruin zijn. Bestrooi ondertussen met zout. Voeg sjalot, kastanjes en kweepeer toe en bak rustig enkele minuten. Zet het vuur hoog en blus af met witte wijn. Voeg tijm, peper en een scheutje water toe. Laat afgedekt 15 minuten langzaam stoven. Voeg geregeld extra water toe. Ik gebruikte in totaal 150 ml. 

Snijd grotere spruitjes in de lengte doormidden. Hussel de spruitjes door wat olijfolie en rooster 15-20 minuten in de oven tot ze bruingeroosterde plekjes hebben.

Schep een rondje kweepeersmoor op ieder bord. Leg er spruitjes bovenop. Garneer met walnoten en peterselie.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden