Volkskeuken Geroosterde bloemkool

Volkskeuken: geroosterde bloemkool met amandel

Geroosterde bloemkool met amandel
Voor- of bijgerecht voor 2 personen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: geroosterde bloemkool met amandel (voor- of bijgerecht voor twee personen).

foto bij volkskeuken 9 aug 2018 Foto Sake Slootweg

In de kast met tweedehands boeken in De Kookboekhandel in Amsterdam vond ik een kleine vergeelde pocket uit 1962 met de titel Amerikaans Kookboek – 500 recepten. Op de omslag draagt een door Dick Bruna getekend poppetje een witte pudding met rode bolletjes op een blauw bord. Toen ik in de inleiding las dat de ‘zelden te krijgen’ avocado, ‘die een peervorm heeft en een flauwe smaak’, te vervangen is door een stuk niet te zoete meloen, besloot ik het boekje te kopen.

Thuis blader ik verrukt en bevreemd langs recepten als broodjes belegd met chips, ham met banaan en kaassoep met Frankfurters. Voor de Hollandse keuken van toen moet het toch exotisch zijn geweest. Ik zie een wederopbouwgezin voor me dat net aan tafel gaat. Schalen met suddervlees en aardappelstamp staan al kaar. Dan komt moeder de keuken uit en roept: ‘Vandaag ook Amerikaanse bleekselderij met ketchup!’

Soms vind ik het jammer dat het boekje niet meer uitleg geeft. ‘Potatoes Delmonico’ wordt vertaald naar ‘aardappels in crèmesaus’ terwijl het leuke van deze aardappels juist is dat ze verwijzen naar Delmonico’s: het eerste echte restaurant in Amerika waar je van een menukaart kon kiezen, geopend in 1837 in New York.

Toch doe ik ook veel nieuwe ideeën op: peach savories, perziken in sojasaus, of Californian duck met pruimen lijken me het proberen waard. Bloemkool met amandelboter klinkt zó lekker, dat ik het meteen probeer. De bereiding met gekookte bloemkool en in boter gebakken amandelschaafsel valt in de praktijk wat tegen. Ik experimenteer verder, leen wat ingrediënten van een Provençaalse amandelpasta en kom uit op een nieuwe versie met geroosterde bloemkool, gebrand amandelschaafsel en een boter met venkel en ansjovis.

Sake Slootweg Foto Studio V

Ingrediënten

25 gr amandelschaafsel

500 gr bloemkoolroosjes

35 gr roomboter

4 ansjovisjes uit blik, fijngehakt

groene stelen en blaadjes van 1 venkel (ongeveer 25 gr), gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

snufje gerookt paprikapoeder

5 blaadjes munt, fijngehakt

Verspreid het amandelschaafsel op een bakplaat en rooster op 150 graden in een kleine 15 minuten goudgeel. Laat afkoelen op een bord en bestrooi met zout. Verhoog de oventemperatuur naar 220 graden en rooster de bloemkool zonder olie in ongeveer 25 minuten gaar en knapperig. Smelt de boter rustig in een koekenpan, voeg de ansjovis, venkel, knoflook en een snufje paprikapoeder toe en fruit enkele minuten op laag vuur. Meng de bloemkool en het ansjovismengsel door elkaar. Verdeel over twee borden en garneer met de amandelen en munt.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.