Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Gembercitroenkoekjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gembercitroenkoekjes.

Beeld Pay-Uun Hiu

Ha, een nieuw koekjesboek! Rutger van den Broek, de enthousiaste winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt, heeft na zijn Bakbijbel nu ook een Koekjesbijbel voor Carrera Culinair gemaakt.

Dat pretendeert nogal wat. Je verwacht toch wel dat zo’n bijbel je door de rest van je koekjesbakkende leven loodst. Zo’n boek waar je automatisch naar grijpt zodra je aan koekjes denkt. Met recepten waarin precies staat wat je moet doen, met basiskennis en met basistechnieken. Dat zit er, globaal maar overzichtelijk, ook allemaal in: 170 soorten koekjes, van amandelkrullen tot zeeuwse speculaas, plus uitleg van begrippen, ingrediënten en specerijen en ‘how to’s’ met foto.

Maar nog mooier is het wanneer een bijbel je zoveel meegeeft dat je je eigen koekjes gaat bedenken en bakken. Een echt Volkskeukenkoekje bijvoorbeeld, een V’tje zogezegd, met lekker veel gember en citroen, en de V in het deeg gestempeld.

Pay-Uun Hiu

Als basis nam ik daarvoor het jan hagelkoekje. Naast het recept van Van den Broek keek ik naar dat van Cees Holtkamp in het boek Koekje van Jonah Freud. Ik probeerde ze allebei. Omdat ik mijn lactose-intolerante dan wel veganistische vrienden er ook een plezier mee wilde doen, verving ik roomboter door plantaardige margarine en melk (bij Holtkamp) en eidooier (Van den Broek) door gembersiroop. In de versie met roomboter en ei is het recept van Van den Broek uitstekend, maar in de vegan variant pakt dat van Holtkamp net iets beter uit; dat is het grondplan van het V’tje geworden.

Rasp de citroenschil en hak de blokjes stemgember zo fijn mogelijk. Meng alle droge ingrediënten. Meng dan de boter met de basterdsuiker en de gembersiroop. Gebruikt u een mixer, neem dan de deeghaken. Voeg de bloem toe, kneed of mix kort tot alles is vermengd en kneed dan snel de citroenrasp en gember erdoorheen. Maak een bal, dek af met folie en leg ten minste een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170-175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 1 cm dikte en steek koekjes uit met een vorm naar wens. Druk eventueel met een koekjesstempel een afbeelding in het deeg. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13 tot 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Gembercitroenkoekjes

tussendoortje

rasp van 2 citroenen (biologisch)

100 g stemgember, fijngehakt

250 g bloem, gezeefd

5 g bakpoeder, gezeefd

½ theel. zout

1 theel. gemberpoeder

125 g gele basterdsuiker

175 g zachte boter

10 g gembersiroop 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.