Volkskeuken Tofu

Volkskeuken: gefrituurde tofu met groente

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde tofu met groente, een hoofdgerecht voor twee personen. 

Beeld Pay-Uun Hiu

Julie Ng leerde ik kennen toen ze me vroeg of ik mee wilde doen aan het boek Maancake en jasmijn, dat ze met Maria Lam maakte over de Chinese gerechten die moeders aan hun dochters doorgeven.

In die tijd vertelde Julie me ook dat ze plannen had voor een documentaire over babi pangang, Wij zijn meer dan babi pangang. Dat gerecht vertegenwoordigde voor haar de verhouding tussen de Nederlanders en de Chinezen. Het was het Chinese eten dat haar ouders in het restaurant voor de gasten maakte, maar dat ze thuis nooit aten. Het was ook een scheldwoord. Aan de ene kant zag ze babi pangang een symbool van discriminatie, aan de andere kant als een culinair-cultureel fenomeen van aanpassing, vermenging en behoud van eigen identiteit.

Nu, twee jaar later, is haar babi pangangproject ontploft, zegt ze aan de telefoon. Ze is niet alleen een crowdfundingactie begonnen, maar ze is ook mede-initiatiefnemer van een actie om babi pangang op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland te krijgen. Tussen de Brabantse worstenbroodjes en de Groningse eierballen, jawel. ‘Het is een bedenksel met een Indonesische naam dat wordt gemaakt door Chinezen en gegeten door Nederlanders’, zegt Julie. ‘Dit is een uniek concept, typerend voor de Chinees-Indische keuken in Nederland.’

‘Maar Julie’, zeg ik, ‘je weet dat ik nooit babi pangang zal maken. Wat is je favoriete Chinese vegetarische gerecht?’ ‘Doe maar die vegetarische tofu met groenten van je moeder, dat vind ik heel lekker.’ Ook een symbolische keuze. Mijn moeder was Nederlands en leerde Chinees koken voor mijn vader.

Gefrituurde tofu met groenten

hoofdgerecht voor twee personen

1 blok tofu (400 g)

500 ml arachideolie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 à 2 theel. sambal

1 prei, gewassen, in ringetjes

2 stengels bleekselderij, in stukjes

2 eetl. ketjap manis

250 ml groentebouillon

200 g taugé

Dep de tofu droog met keukenpapier en snijd in blokjes van ca. 2 cm. Bestrooi de blokjes met zout. Verhit de olie in een wok. Frituur de blokjes tofu (in porties) tot ze goudbruin zijn. Schep de tofu uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Giet de olie uit de wok en gebruik een klein beetje om de groenten in te roerbakken. Fruit de knoflook met de sambal. Roerbak dan de prei en bleekselderij mee en laat even garen (maar houd de bleekselderij nog wel knapperig). Doe de ketjap en de bouillon erbij, breng aan de kook, en roer dan de taugé en de tofu erdoor. Warm nog even snel door en schep het gerecht in een schaal. Serveer met rijst.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden