Volkskeuken Appel en parmaham

Volkskeuken: gefrituurde appel met parmaham

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde appel met parmaham (voorgerecht voor twee personen). 

foto bij volkskeuken 10 september Foto Sake Slootweg

Met reisgenoot M. ging ik deze zomer op vakantie naar Italië. Hij spreekt uitstekend Italiaans en zo kon hij de maître d ‘hotel van de Milanese Osteria del Binari, die chagrijnig vanachter een lessenaartje Amerikaanse toeristen stond weg te sturen, soepeltjes vragen of er niet toch nog één tafeltje te krijgen was.

De strenge blik van de meneer in pandjesjas klaarde helemaal op toen hij de lange Noorderling Italiaans hoorde spreken. Voor zo’n bijzondere Olandese was er natuurlijk nog plek. Langs bont beschilderde eetzalen en palmbomen in koperen potten snelde hij ons vooruit naar een tafel in de binnentuin. Hij blafte wat instructies en in allerijl werd het tafeltje ingedekt door een jonge afruimhulp en kwam de kelner aangerend met een mandje brood. 

Ik was erg tevreden met deze situatie tot de kelner terug kwam met de menu’s. Met een minzaam knikje kreeg ik het Engelstalige menu in mijn handen gedrukt waarna hij zich direct weer stortte op M. In rap tempo bespraken ze de voors en tegens van verschillende gerechten om na 5 minuten samen te besluiten dat het een risotto al salto zou worden.

Ondertussen bestudeerde ik in mijn eentje het Engelse menu. Apple pie with parma ham stond er bij de antipasti. Zou deze combinatie net zo eigenaardig smaken als de vertaling klonk? De gefrituurde appelschrijven op mijn bord herkende ik uit het desserthoofdstuk van mijn Italiaanse kookboek, nu alleen met ham in plaats van met poedersuiker. Ze waren heerlijk. De risotto van M. bleek een teleurstellende gortdroge rijstkoek met weinig smaak. Licht triomfantelijk at ik mijn zelfgekozen gerecht helemaal alleen, zonder te delen, op. 

Sake Slootweg. Foto Studio V

Ingrediënten

1 appel (bijv. Jonagold)

1 eetl. citroensap

100 gr bloem + extra

1 theel. zout

1 theel. suiker

1 theel. bakpoeder

1 ei

150 ml melk

1 l zonnebloemolie

80 gr parmaham

Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de appel in de breedte in schijven van net ½ cm dik en hussel ze door de citroensap. Meng bloem, zout, suiker en bakpoeder door elkaar en klop er vervolgens met het ei en de melk een glad beslag van. Laat 10 minuten rusten. Haal de appelschijven door wat bloem op een bord, vervolgens door het beslag en frituur ze in de olie op 175 graden in porties, in enkele minuten, aan iedere kant goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Leg drie appelschijven op ieder bord en op iedere schijf een plakje ham. 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.