Recept Loethe Olthuis

Volkskeuken: Gebraden courgettes met knoflook, tomaatjes en tijm

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gebraden courgettes met knoflook, tomaatjes en tijm (bijgerecht voor 2 personen).

In de lente zette ik drie zelfgezaaide, liefdevol opgekweekte pompoenplantjes in mijn moestuin: ik ben dol op pompoen. Braaf gaf ik ze water en de composthoop om overheen te kruipen. Want als pompoenen hun ranken maar kunnen uitstrekken, zijn ze gelukkig.

Mijn pompoenplantjes maakten geen ranken. Wel grote, wat zeg ik, enorme bladeren. Al snel kwamen er gele bloemen aan (goed). Daar groeiden alleen geen oranje pompoentjes uit, maar kanariegele courgettes. Courgettes? Ik keek het zakje zaad na. ‘Uchiki Kuri’ stond daar op, met een plaatje van een bolronde, zonnig oranje pompoen.

Foutje. In de kas had ik al een courgetteplant staan en één plant geeft al snel 10 courgettes per week. Ik heb nu dus wekelijks zo’n 40 courgettes. En hoewel het klopt dat je gele courgettes eerder ziet dan groene, lukt het ze toch regelmatig om door te groeien tot formaat honkbalknuppel: lekker voor de soep hoor, maar verder kun je er niet zoveel mee. Een kratje met: ‘Gratis! Ontplofte courgettes!’ langs de weg was gelukkig snel leeg. Verder probeer ik de planten nu elke dag te checken. Want één dag overslaan betekent al Frankensteincourgettes.

Gebraden courgettes met knoflook, tomaatjes en tijm (bijgerecht voor 2 personen)

ca. 10 kerstomaatjes

1 / 2 bosje verse tijm

75 ml olijfolie

versgeraspte schil van 1 / 2 bio-citroen

2-3 teentjes knoflook, fijngehakt

2 niet te kleine (gele) courgettes

extra: dun kwastje

Positief: ik word steeds creatiever met courgette. Braden in de oven, zoals een stuk vlees, bleek bijzonder smakelijk. Dat kan natuurlijk ook met groene courgettes.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de tomaatjes. Haal de zachte topjes van de takjes tijm (je hebt er 30-35 nodig) en ris de overige blaadjes van de takjes. Klop de olijfolie, citroenrasp, knoflook, tijmblaadjes, versgemalen peper en flink zout door elkaar.

Laat de steelaanzet zitten en snijd de courgettes om de halve centimeter voor driekwart in. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Schep een eetlepel van het oliemengsel door de tomaatjes. Kwast de courgettes rondom in met de rest van het oliemengsel, ook in de inkepingen. Steek de tijmtopjes in de inkepingen. Schenk eventueel overgebleven olie over de courgettes. Zet ze ca. 35 minuten in de oven tot ze zacht, maar nog wel stevig zijn. Schep de tomaatjes na 25 minuten naast de courgettes. Bedruip de courgettes tussentijds een paar keer met het oliemengsel. Eet met lamskarbonaadjes of plakken gebakken haloumi en knapperig (stok)brood om de saus op te deppen.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.