Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Gebakken vis met remouladesaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gebakken schar met remouladesaus

Beeld Tallina ven den Hoed

Ach, wat wreef ik zelfgenoegzaam in mijn handen, toen iemand op de radio riep dat bij de meeste mensen de vakantie duurder uitvalt, omdat men ter plaatse te veel geld uitgeeft. Ik gniffelde zelfs een beetje: mijn vakantie in Oost-Europa viel qua kosten reuze mee. Ha!

Dat had ik niet moeten doen, dat handen wrijven, want mijn auto moest naar de APK-keuring en bij nadere inspectie bleken mijn kinderen uit zo goed als al hun kleren te zijn gegroeid. Daar ging het overgebleven geld.

Dan maar zuinig eten. Ik ging naar de visboer, waar het meestal niet goedkoop is, maar nu wel, want ik nam schar. Schar is goedkoop en duurzaam, want het is ‘bijvangst’, die normaal over boord gekieperd wordt. Mal, natuurlijk, dat weggooien, want het is een heerlijk visje.

Haal de schar bij de visboer: als u zich laat overhalen om meer te kopen omdat dat per kilo goedkoper is, kunt u bij het eten de frietjes achterwege laten. Laat de visboer de koppen en de vinnen eraf halen.

Ingrediënten

3 - 4 scharretjes per persoon

zout, peper

± 100 g bloem

2 dl zonnebloemolie

citroen

100 ml goede mayonaise (geen fritessaus o.i.d.)

100 ml crème fraiche

1 volle theel. mosterd

1 volle eetl. kappertjes

3 zoetzure augurken

1 sjalotje

20 sprietjes bieslook

10 takjes peterselie

10 blaadjes verse dragon (of 1 theel. droge)

1 theel. honing

Bereiding

Dep de vis droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en wentel ze door de bloem. Pas hoeveel visjes er in uw grootste pan passen. Giet een laag olie in de pan: wees niet zuinig, vis moet zwemmen. Verhit het en bak dan de vis eerst 4 minuten op de donkere huid. Als de vis aan de pan lijkt te plakken, laat het met rust. Na een paar minuten laat het vanzelf los. Keer de vis en bak nog 3 minuten op de lichte kant.

Leg de vis op een warme schaal met keukenpapier terwijl u de rest van de visjes bakt.

Laat iemand anders de saus maken, of maak die vantevoren. Meng de mayonaise met de crème fraiche en de mosterd. Hak de kappertjes, augurk, sjalot, bieslook, peterselie en dragon zeer fijn en meng dit door de saus. Proef: wilt u het iets zoeter? Doe dan de honing erbij. Vergeet zout en peper niet. Serveer de vis met de remouladesaus.

Eet met frietjes en sla. Of alleen met sla. 

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk. 

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.