Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Erwtjes met dragon en gebakken champignons

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Erwtjes met dragon en gebakken champignons (voorgerecht voor 2 personen)

Beeld Sake Slootweg

Bij de groenteboer koop ik graag erwtjes in de peul. Soms zijn ze al melig. Dat is niet zo gek, erwtjes zijn maar kort op hun allerlekkerst en het seizoen duurt krap zes weken. Hoe zou het de conservenfabriek dan lukken om hun megajaarvoorraad precies op tijd te oogsten? Dat wilde ik weleens weten.

Ik schreef een briefje aan Hak en mocht een dag mee met Marko, de aanvoerder van hun jaarlijkse erwtjescampagne. Zo noemen ze dat. Als een verkenner uit bordspel Stratego rijdt hij door Zuid-Nederland en controleert alle velden. Zijn de erwtjes hard genoeg? Zitten er genoeg in de peul? Erwtjes zijn zelfs maar een paar uur precies goed, vertelt hij. 

We rijden naar een veld waar de campagne op volle toeren draait. Ik ruik meteen frisse, jonge erwtjes. Een reusachtige gele dorsmachine stopt grommend voor onze neus en ik mag een rondje mee.

Het 3 meter hoge bakbeest vreet de planten met peul en al op en spuwt de gedopte erwtjes weer uit. ‘Wil je proeven?!’, schreeuwt de 19-jarige bestuurder boven het lawaai en de radio uit. ‘Steek je hand maar naar buiten!’ Ik houd mijn hand onder de erwtjeswaterval die langs de cabine stroomt en prop m’n mond vol. Zoet!

In ploegendiensten rijden de jongens dag en nacht op de dorsmachines van veld naar veld, zes weken lang. Volle vrachtwagens met gedopte erwtjes crossen naar de fabriek in het Noord-Brabantse Giessen. Vijf uur na de oogst zitten ze al geweckt in hun potjes. Zo gaat dat dus. Weer thuis van de succesvolle campagnedag, geniet ik na met dit recept. 

Beeld Sake Slootweg

Stoom de erwtjes in enkele minuten beetgaar. Koel in koud water en laat uitlekken in een vergiet. Smelt de boter in een koekenpan, bak de champignons met wat zout aan beide kanten goudbruin en leg op keukenpapier. 

Fruit de sjalot in dezelfde pan, voeg de wijnazijn toe en een scheutje water. Laat kort pruttelen en roer dan de erwtjes en de kruiden erdoor. Verwarm de erwtjes, voeg eventueel nog een eetlepel water toe en breng op smaak met zout en peper. 

Pel het ei en snijd doormidden. Verdeel de erwtjes over de borden, garneer met de champignons en leg op ieder bord een half ei.

Ingrediënten

200 g gedopte erwtjes, vers of uit de diepvries

30 g roomboter

50 g champignons, in plakjes

1 sjalot, gesnipperd

1½ eetl. witte wijnazijn

3 eetl. platte peterselie, fijngesneden

1 theel. verse dragonblaadjes, fijngesneden

1 halfzacht gekookt ei

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.