de gids Volkskeuken

Volkskeuken: Een echt restje van kip met erwtjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kip met eekhoorntjesbrood en erwtjes. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Kip met eekhoorntjesbrood en erwtjes. Beeld Sake Slootweg

Als kind fantaseerde ik over een koelkast vol restjes. Niet de stompjes bijna beschimmelde champignons in onze eigen koelkast maar ‘echte restjes’. Die kwamen uit de roestvrijstalen megakoelkasten in Amerikaanse tv-series. Als ‘The Nanny’ honger had, toverde butler Niles zo een halve kalkoen tevoorschijn. Dat wilde ik.

Vooralsnog is het me niet gelukt. In mijn koelkastje kan net een hele bloemkool en restjes eet ik meestal voor het slapengaan al op.

Van recepten waar allerhande  bakjes met kliekjes voor nodig zijn, word ik kribbig. Viskoekjes van overgebleven aardappelpuree, nasi met rijst van gisteren en ragout van restjes kip. Allemaal heerlijk maar ik heb nooit restjes en geloof mij; nasi van vers gestoomde rijst is een  slecht idee.

Omdat een vriend ziek was, trok ik laatst zelf bouillon. Dat doe ik normaal nooit. De helft van een prachtig gegaarde kip bleef over. Dolgelukkig met een ‘echt’ restje improviseerde ik de volgende dag dit kipgerecht met eekhoorntjesbrood. Dat was lekker en ik ga het nog vaak maken. Nu heb ik geluk. In tegenstelling tot nasi gaat dat prima met verse boodschappen.

Ingrediënten

15 g gedroogd eekhoorntjesbrood

250 g kippendijfilet (2 stuks)

30 g roomboter

1 ui, in ringen

1 prei, in ringen, gewassen 

1 teentje knoflook, in plakjes

1 flinke eetl. mosterd

150 ml slagroom

200 g diepvrieserwten

enkele sprieten bieslook, fijngehakt

Week het eekhoorntjesbrood 30 minuten in 300 ml warm water. Knijp de paddenstoelen uit en bewaar het water. Bestrooi de filets met zout. Laat de boter bruisen in een stoofpan en braad de filets 2 minuten aan iedere kant op matig vuur. Leg apart. Fruit de ui en prei 5 minuten zachtjes in dezelfde pan. Bak de knoflook en champignons daarna kort mee. Roer de mosterd erdoor. Giet het eekhoorntjesbroodwater door een theezeefje en doe dit met de room in de pan. Leg de kip in de saus. De kip moet voor ruim de helft onderstaan. Pocheer 30-35 minuten op een klein vlammetje. Keer de filets na 15 minuten om. De saus mag amper bubbelen. Haal de kip eruit, snijd in plakjes en controleer de gaarheid. Voeg de erwten toe aan de saus en kook deze op hoger vuur zo’n 5 minuten in. Controleer op smaak. Doe de kip en bieslook erbij. Warm de kip even door. Eet met (wilde) rijst of geroosterd brood en een salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden