De gids Volkskeuken

Volkskeuken: dag van de nacho’s

De Volkskeuken: de suggestie voor de dagelijkse dis. Vandaag chili met nachos, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Het is vandaag Nationale Nachodag. Tenminste, dat zegt internet. Deze dag is niet te verwarren met de Internationale Dag van de Nacho, want die is op 21 oktober. Ik weet ook niet hoe dit komt. Als u nachos alleen kent uit pretparken, dan zult u zich afvragen waarom bremzoute warme mais-chips met oranje plastic saus die voor kaas moet doorgaan niet één, maar twee dagen heeft om z’n bestaan te vieren.

Gelukkig kunnen nacho’s ook lekker zijn. Snel recept: Doe naturel-nachochips in een ovenschaal, hussel met wat gesnipperde ui, tomaat, maïskorrels en gehakte jalapeñopepers, bestrooi met kaas en dan even onder de gril. Heerlijk! Zeker als je het dipt met wat salsa, guacamole of zure room. Als je dat ophebt, wil je geen eten meer en dat is doordeweeks natuurlijk niet handig, dan kom je groenten tekort. Dus, vandaag voor u, op de dag van de nacho: Chili met nacho’s, een hoofdgerecht voor 4 grote eters. 

Ingrediënten

2 uien

1 stengel bleekselderij

4 tenen knoflook

1 of 2 jalapeñopeper

olijfolie

1/2 courgette

1 rode paprika

2 blikken tomatenblokjes

± 800 g bonen uit blik

1 klein blikje maïskorrels

2 theel. gemalen korianderzaad

1 theel. gemalen komijn

1 theel. oregano

zout, peper

150 g tomaten

1 theel. citroensap

150 g naturel tortillachips

100 g geraspte kaas

100 g zure room

Bereiding

Snijd uien, bleekselderij, knoflook en jalapeñopeper heel fijn. Houdt 1 volle eetlepel apart voor de salsa. Bak de rest in een gulle sliert olijfolie. Snijd de courgette en paprika in dobbelsteentjes en bak ze 5 minuten mee met de uien. Voeg de tomatenblokjes toe. Giet de bonen en de mais af en voeg ook deze toe. Roer de koriander, komijn en oregano erdoor. Proef op zout en peper: is het hartig genoeg? Breng aan de kook en laat het zeker 20 minuten pruttelen.

Hak de tomaten fijn en roer ze met citroensap en een eetlepel olijfolie door de apart gehouden uien. Proef op zout en peper.

Pak 4 diepe borden en zet de gril van de oven aan. Schik de chips aan één kant van het bord en bestrooi ze met kaas. Schep de chili ernaast en zet de borden onder de gril tot de kaas gesmolten is. Schep er gulle lepels zure room en salsa op. Als u denkt dat ze het opkrijgen kunt u er ook wat avocado bijdoen. 

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden