Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Crostini met doperwtjespuree, tuinbonen en rucola

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Crostini met doperwtjespuree, tuinbonen en rucola (Hoofdgerecht voor 3 à 4 personen, hapje voor 8 personen). 

Foto Loethe Olthuis

Oh, geef mij sappige, koele regenbuien! Zelfs koken is een klus in deze tropische tijden: en ik heb niet eens zin in een warme maaltijd. Wel in loungen in de tuin met een fles bijna bevroren rosé en een schaal lekkere hapjes. U ook? Mooi. Dit is namelijk precies wat een mens met deze temperaturen nodig heeft. Zoete, verse doppertjes (diepvries mag ook), licht bittere tuinbonen, frisse munt (dille voor munthaters) en pikante kaas. En het mooie is: u kunt de crostini ruim van tevoren, als het (nog) koel is, voorbereiden. Een restje erwtenpuree kan op brood of in de soep.

Breng een flinke bodem water aan de kook. De tuinbonen erin, opnieuw laten koken: kook ze in 5 (kleine bonen) tot 7 minuten (grote bonen) net gaar. Schep de bonen met een schuimspaan uit de pan in een vergiet en spoel ze koud onder de kraan. Doe de doperwten in het kookwater en kook ze in ca. 4 minuten zacht. Giet af en spoel de erwtjes ook koud. Laat ze goed uitlekken.

Dubbeldop grote tuinbonen eventueel door met een nagel een inkepinkje in de schil te maken en de groene ‘binnenbonen’ eruit te drukken. Spoel de binnenboontjes af in een zeef, laat ze uitlekken. Pureer de doperwten, 4 eetlepels olijfolie en de yoghurt tot een grove puree (staafmixer). Roer de munt/dille erdoor en breng flink op smaak met zout, versgemalen peper en citroensap: de puree moet friszoet en pittig smaken. Zet de tuinbonen, doperwtenpuree en radijsplakjes afgedekt in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bekleed een bakplaat of rooster met bakpapier. Bestrijk de ciabattasneetjes licht met olijfolie (of laat ze ‘kaal’) en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Rooster ze in ongeveer 10 minuten aan weerszijden lichtbruin. Laat ze uitgespreid afkoelen. De ciabattatoost blijft in een afgesloten (tupperware)bak een dag knapperig.

Bereiding: schep op elk sneetje een dot erwtenpuree en garneer met radijsplakjes, tuinbonen, rucola en kaasflinters. Vergeet de rosé niet.

100 g gedopte tuinbonen (= ca. 650 g ongedopt)

400 g gedopte erwten (=  1-1½ kg ongedopt; of diepvrieserwten)

ca. 8 eetl. olijfolie

100 g Griekse yoghurt

blaadjes/veertjes van 1 bosje munt of dille, fijngehakt

1 eetl. citroensap

1 flinke ciabatta, in dunne sneeën

½ bosje radijs, schoongemaakt, in dunne plakjes

1 hand rucola

80 g harde pittige schapenkaas (bv. pecorino), geschaafd

extra: bakpapier

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.