Recept Volkskeuken

Volkskeuken: Appeltaart à la mode

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Appeltaart à la mode (nagerecht voor 6 personen)

Foto Sake Slootweg

Eén scène uit de film When Harry met Sally (1989) vind ik zo leuk dat ik ’m uit mijn hoofd ken. Nee, niet de scène waarin Meg Ryan een orgasme nadoet in een broodjeszaak, maar de scene die op YouTube bekendstaat als ‘Sally’s order’.

Harry en Sally stoppen onderweg naar New York bij een wegrestaurant. Harry bestelt de nummer 3. Sally wil een salade en de appeltaart à la mode. Maar ze wil de taart warm, met het ijs ernaast in plaats van erop en geen vanille- maar aardbeienijs. Anders wil ze slagroom. Maar alleen echte en geen spuitbus, anders niets. ‘Dan ook geen taart?’, vraagt de serveerster geïrriteerd. ‘Jawel, maar dan niet warm.’

Harry kijkt haar verbijsterd aan. Ik zie juist een gourmand met verstand van eten. Warme of koude taart is een groot verschil en spuitbusroom sla ik ook liever over. ‘Ik wil het nu eenmaal zoals ik het wil’, zegt Sally en gelijk heeft ze.

Deze gesloten appeltaart is ook lekker zonder ijs, maar heet dan niet meer ‘à la mode.’ Het is een typisch Amerikaans dessert uit de ‘diner’, zo’n restaurant van golfplaat waar je pancakes, hamburgers en slappe koffie kunt krijgen.

Wrijf de bloem, zout en de boter met uw vingertoppen of de keukenmachine tot een grof kruim. Voeg water toe, tot u van het deeg een bal kunt maken, wikkel in plastic folie en leg 2 uur in de koelkast. Meng de appels, citroensap, suiker en kruiden met 3 eetlepels bloem in een kom. Snijd het deeg doormidden en rol uit tot 2 plakken van ongeveer 3 millimeter dik. Beboter een taartvorm van 25 cm breed en een lage rand (3 cm) en druk één plak deeg in de vorm. Doe de appels erin en dek af met de tweede plak. Snijd het overhellende deeg weg, knijp de rand samen en zet nog 30 minuten in de koelkast. Snijd een stoomgaatje in het midden van de taart en bestrijk de hele bovenkant met het ei. Bak op 190 graden in ongeveer 50-60 minuten goudgeel (dek af met zilverfolie als de korst te bruin wordt). Laat afkoelen tot de temperatuur die u lekker vindt en eet met aardbeienroomijs zoals Sally.

Ingrediënten

300 g bloem + extra

mespunt zout

200 g koude boter, in blokjes

6-8 eetlepels ijswater

1,5 kg Elstars, geschild, in dikke schijfjes

3 eetl. citroensap

100 g suiker

1 theel. kaneel

mespunt nootmuskaat

1 ei, losgeklopt

roomijs

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over