De GidsVolkskeuken

Volkskeuken: Aardappeltje speciaal

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aardappeltje speciaal met olijven, tomaatjes en ingelegde groenten. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Aardappeltje anders (kumpir)Beeld Marie Louise Schipper

Onlangs besliste het lot dat ik na vijf maanden weer eens onder de mensen kwam. In een gigantisch gebouw, vlak bij station Bijlmer Arena, dook ik gedurende vier dagen voor studiedoeleinden met drie dames in een kelder. Daar was een onderwijsruimte ingericht. Een jonge trainer bracht ons de finesses bij van corona-communicatie.

Pepijn was scherp en gedegen, tot de klok richting twaalf ging. Dan keek hij dromerig voor zich uit. ‘Waar gaan we lunchen?’, vroeg hij steeds. Hij kende alle eettentjes in de buurt en zo aten we op zijn advies de wereld rond, want dat kan in de Bijlmer. Of het nu Surinaams was, Japans of Turks, die training was tegelijkertijd een culinaire vakantie. Tijdens het eten wisselden we recepten uit.

Een gerecht waarmee ik thuis alle kanten op kan, is kumpir: gepofte aardappel met toebehoren. In Istanbul kun je het overal eten, in zijn ultieme uitdossing lijkt het gerecht een beetje op de kapsalon, een buitenissige shoarma-fritesschotel uit Rotterdam met pepertjes, veel sauzen en een salade. Het is een ultiem feelgoodmaaltje als de tijden bar zijn en de wind weer om het huis huilt.

INGREDIËNTEN

Basis

2 flinke aardappelen (bloemig)

peper, zout

75 gram geraspte belegen kaas (ik nam Kasar Peyniri uit de Turkse supermarkt)

flinke klont roomboter

Voor de topping

tomaatjes

bieslook

olijven

mais, doperwtjes

diverse ingelegde groenten en augurken

wat drupjes mayonaise ter garnering

Pak twee vellen aluminiumfolie. Was de aardappelen goed, wikkel ze in de folie, leg ze in een ovenschaal en pof de aardappelen in 1,5 uur gaar op 180-200 graden (afhankelijk van uw oven).

Snijd de warme aardappel in zodat twee delen ontstaan die nog met de schil met elkaar zijn verbonden.

Het is de bedoeling dat u de  inhoud mengt met de kruiderij, de kaas en de roomboter tot een kauwgomachtig geheel ontstaat. In Turkije doen de koks dat in de aardappel zelf, doorgaans met een mes. Nu ben ik niet zo behendig, ik heb de warme aardappel in een kom geschept en heb kaas en boter toegevoegd en het geheel goed gemengd. Vervolgens heb ik de puree weer in de schil geplaatst. Ging prima.

Nu kunt u de aardappel beleggen naar believen: met verse tomaat, met bieslook, olijven en eventueel mais of doperwtjes. Ingelegde groenten smaken er ook lekker bij. U kunt er ketchup en mayonaise overheen spuiten, maar dat was mij iets te veel van het goede. Kumpir eet je onmiddellijk op, als de aardappel nog een beetje warm is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden