Recepten Volkskeuken

Vlierbloesembeignets

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Vlierbloesembeignets (snackje voor vier personen).

Vlierbloesembeignets. Beeld Tallina van den Hoed

Komend weekend trouwen Prins Harry en Meghan Markle. Het nieuws daarover volg ik sinds de bekendmaking op de voet: niet omdat ik nou zo’n freak ben van de Britse Royalty, maar omdat mijn man dat weekend met zijn rugbyclub daar ook is. Niet voor die Royal Wedding: zij gaan over de Britse rugbyvelden rollen en worden daar natuurlijk vet ingemaakt en onder het gras gestampt, want Britten zijn veel beter in rugby dan die uit de polderklei getrokken Hollanders. Ik heb begrepen dat de mannen gaan proberen revanche te halen met het bier drinken in de derde helft, maar ook daar heb ik zo mijn twijfels over.

Maar Harry dus. En Meghan. Ze nemen een bruidstaart, maar breken met een traditie: ze nemen geen traditionele vruchtentaart. Ze kozen voor een vlierbloesem-citroentaart, want in mei zijn er nog geen lekkere verse vruchten.

Of zouden ze vlierbloesem kiezen omdat het zo lekker is, zo naar lente geurt en je er zoveel fantastisch lekkere dingen mee kan doen? Denk aan vlierbloesemchampagne, vlierbloesemsiroop en dat dan weer mengen met witte wijn met bubbels (Hugo), vlierbloesemazijn en zelfs beignets.

Ik ben ook nog eens jarig in dat weekend en heb mijn lief me laten beloven dat-ie zo’n typisch Brits Royal Weddingbordje,- theemokje of -blikje voor me meeneemt. Dan kan ik altijd naar Harry en Meghan kijken en aan vlierbloesem denken.

Ingrediënten

12 grote, open vlierbloesem-bloemschermen

150 g zelfrijzend bakmeel

1 ei

snuf zout

2 eetlepels suiker

300 ml. bruisend water

1 l zonnebloemolie om te frituren

1/2 citroen

poedersuiker

Pluk de vlierbloesemschermen met een stukje steel op een plek ver van de snelweg. Kies bloemen die hoger dan heuphoogte groeien (vanwege honden…) Laat ze een half uurtje liggen, dan kunnen eventuele beestjes eruit kruipen.

Meng bakmeel, ei, zout en suiker met het bruisende water tot een beslag zonder klontjes. Verhit de olie in een ruime pan tot ongeveer 180 graden (gebruik eventueel een frituurthermometer). Doop telkens twee bloemschermen in het beslag, laat ze ietsje uitlekken en frituur ze dan 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur zo alle bloemen. Snijd de citroen in partjes. Serveer de beignets met citroen en poedersuiker apart, dan kan iedereen er naar believen op strooien. Eet ze het liefst nog warm! Pak ze op aan de steel, maar eet die niet op. 

Reagerenvolkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.