Vlees & visbaksel

Een recept in een advertentie was de aanleiding. En een zekere fascinatie voor een bijzonder product. Corned beef, vaak kornetbief genoemd, in een taps toelopend blik....

Het etiket op het blik - hoe bestaat het dat ze het voor dat geld kunnen maken, met ook nog eens een lipje er aan dat een los sleuteltje vasthoudt waarmee het blik wordt opengedraaid - zegt dat er puur rundvlees in zit uit Zuid-Amerika.

In Allerhande, het blad van Albert Heijn, staat een advertentie voor corned beef van Princes. Met een recept voor een Spaanse tortilla. Nou is corned beef typisch iets voor arme mensen, en die zullen wel uitkijken om het bij Albert Heijn te kopen, fl 3,24 voor 340 gram terwijl het in goedkope supers voor de helft te pronk staat.

We hielden een blindproeverijtje waaruit bleek dat er geen verschil wordt opgemerkt tussen goedkope en duurdere kornetbiefen. Een deel van het keukenpersoneel had voorkeur voor de goedkoopste, een ander deel vond geen wezenlijk onderscheid.

Het recept in de advertentie beledigt Spanje waarschijnlijk: snipper een ui en fruit hem in wat olijfolie, voeg toe: een uitgeperste teen knoflook, een klein gesneden paprika, 250 gram gare aardappelschijfjes, 110 gram gare sperziebonen in stukjes. Snijd 200 of 340 gram corned beef in blokjes en bak ze in een andere pan. Zout en peper naar smaak. Kluts zes eieren met 1 deciliter melk. Voeg nu alles bij elkaar in een bakpan en laat op zacht vuur de tortilla in 20 minuten stollen. Vier personen moeten hem delen.

Het resultaat is niet geweldig en we moeten navolgers dringend aan raden om geen 340 gram maar 200 gram corned beef te gebruiken. En dan nog, voor het stillen van de honger van een arme man is het een goed recept, maar opwinding geeft het niet. Een kleine ingreep deed het hem en we mogen spreken van een waagstuk. Want je moet er op het eerste gezicht niet aan denken; corned beef gemengd met sardines uit blik.

Bak een paar grof gesneden uien in de olie uit een blik sardines. Volg verder het recept van de conservenfabriek zoals hierboven. Maar meng een deel corned beef met een zelfde hoeveelheid sardines. Eventueel cayennepeper toevoegen en/of fijngesneden Spaanse peper.

Deze aardappel-eieren-bonen-beef-sardinetaart oogst kreetjes van opwinding en genot. Vooral als de kok niet tevoren zegt wat de ingrediënten zijn. Een excellent armestudentengerecht voor slechts fl 1,62 per persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden